UA-49499200-1

«Θεόδωρος Βρυζάκης: Η ζωή και το έργο του» – Επετειακή εκδήλωση από το Δήμο Θηβαίων

Η Θήβα τιμά το δικό της τέκνο, τον εμβληματικό ζωγράφο Θεόδωρο Βρυζάκη. Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2021 στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, αποτελεί μέρος των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. Γεώργιος, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμος Θηβαίων θα προσφέρει ως δωρεά στο Μουσείο ορειχάλκινη προτομή του Θηβαίου ζωγράφου, φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Δημήτρη Δήμου. Την ίδια ημέρα θα γίνουν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Θεόδωρος Βρυζάκης και η εικόνα της Ελλάδας τον 19ο αιώνα μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών», με αυθεντικά έργα από τη φιλελληνική συλλογή του Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη και δύο έργα από τη συλλογή του Ευάγγελου και Κατίγκως Αγγελάκου. Η έκθεση περιλαμβάνει και κειμήλια της οικογένειας Βρυζάκη, συνεισφορά της κ. Βασιλικής Βρυζάκη, απογόνου του Θ. Βρυζάκη.

Η βραδιά περιλαμβάνει και ρεσιτάλ φιλελληνικής μουσικής «Η φωνή, το πιάνο και η Ελλάδα» με σοπράνο την κ. Βασιλική Καραγιάννη, τενόρο τον κ. Γιάννη Βρυζάκη και τον Μάριο Καζά στο πιάνο.

Οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στη ζωή του Βρυζάκη και σε σύλληψη και σκηνοθεσία του αρχαιολόγου, Θανάση Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος, Αλέξης Διακόπουλος. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης, δρ Μαράη Γεωργούση.

Εν όψει της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γεώργιος Αναστασίου, προέβη στην εξής δήλωση: «Η τέχνη, στις περισσότερες μορφές της, μπόρεσε να αποτυπώσει και αναπαραστήσει με το δικό της μοναδικό τρόπο, αιώνες τώρα, όλες τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική Επανάσταση. Ξεχωριστή θέση στη χορεία των μεγάλων ζωγράφων που συνέδεσαν το έργο τους με τον αγώνα του ’21 κατέχει ο Θηβαίος, ο Θεόδωρος Βρυζάκης, για τον οποίο δηλώνουμε υπερήφανοι και βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει».

Η έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουλίου 2021.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76