UA-49499200-1

Η 3η «Γιορτή Πιταρούδας» έρχεται στα Χρύσαφα

Την Κυριακή  24 Μαρτίου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί  στον αύλειο χώρο του Δημοτικού  Σχολείου Χρύσαφας η 3η «Γιορτή Πιταρούδας – για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

Η πιταρούδα αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα  της περιοχής του Πάρνωνα.  Συμπεριλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια, τόσο στο καθημερινό όσο και στο γιορτινό τραπέζι κάθε νοικοκυριού. Για το λόγο αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση γιορτής πιταρούδας. Παρασκευάζεται από αγνά  υλικά, όπως αλεύρι, νερό και αλάτι για το ζυμάρι, άγρια χόρτα και μυρωδικά για τη γέμιση. Την  ειδοποιό διαφορά καθιστά ο τρόπος ψησίματός της επάνω σε προθερμασμένη πέτρινη πλάκα.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης  είναι ο Πολιτιστικός  Σύλλογος, ο  Αθλητικός  Όμιλος και η Τοπική Κοινότητα  Χρύσαφας, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Ελάτε να φτιάξουμε μαζί  παραδοσιακές πιταρούδες όπως της γιαγιάς και να γευτούμε νηστίσιμα εδέσματα, γλυκά και να διασκεδάσουμε».

Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

  • Έναρξη γιορτής: Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Ιωάννα Βαρβιτσιώτη μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
  • Ομιλία κα Γ. Κατσουγκράκη (Αρχαιολόγος ΕΦΑΛΑΚ, ΜΑ Λαογραφίας) με θέμα «Η  διατροφή στο Βυζαντινό τραπέζι».
  • Ομιλία Δρ. Παναγιώτης Ι. Μπασουράκος (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος) με θέμα «Η διατροφική αξία της πιταρούδας και των συστατικών της».
  • Επίδειξη παρασκευής πιταρούδας από νοικοκυρές του χωριού.
  • Σερβίρισμα της πιταρούδας και λοιπών εδεσμάτων.
  • Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Χορευτική Ομάδα Θεραπνών.

Είσοδος: 2 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων (περιλαμβάνει  δωρεάν πιταρούδες, νηστίσιμα εδέσματα και γλυκά).  Στον χώρο θα διατίθενται – πωλούνται  σουβλάκια, κρασί, αναψυκτικά κ.α.

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76