UA-49499200-1

Η ομιλία του Λεωνίδα Γρηγοράκου στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

8.6.2015_Η ομιλία του Λεωνίδα Γρηγοράκου στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Θα ήθελα να πώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από το 1974. Ήμουνα σε όλα τα Συνέδρια. Μόνο σε ένα δεν ήμουν, γιατί ήμουν στην Αμερική. Συμμετέχω σε εννέα (9) Συνέδρια. Δέκα (10) Συνέδρια έκανε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν σε έναν μικρό χώρο, στην Χαριλάου Τρικούπη και μεγαλούργησε. Πήγε σε ένα μεγάλο χώρο και οδηγήθηκε στα «κάτω» του. Έτσι είναι η ζωή. Κάνει κύκλους. Να ευχηθούμε, λοιπόν, ότι τώρα πάλι στην Χαριλάου Τρικούπη, θα μεγαλουργήσει με τους νέους αρχηγούς του, που θα τους δούμε την επόμενη εβδομάδα, αφού καταθέσουν τις προτάσεις τους και εμείς θα είμαστε μαζί στους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πήρα το λόγο, για να ευχαριστήσω το Προεδρείο και όλους εσάς, που είστε εδώ σήμερα. Σήμερα καταθέτουμε την ψυχή μας και θα είμαστε ενωμένοι μεθαύριο, όταν φύγουμε από εδώ και ισχυρότεροι, όταν θα εκλέξουμε τον Πρόεδρό μας, στα μέσα του Ιούνη. Γιατί ο δημοκρατικός χώρος μας έχει ανάγκη όλους. Δεν περισσεύει κανείς. Λάθη κάναμε. Αλλά είναι ανθρώπινα.

Χθες, όμως, ήταν μια ιστορική μέρα. Η μέρα που έληξε η μεταπολίτευση στην Ελλάδα.Χθές αποδείχτηκε, ότι ούτε η ΝΔ ούτε εμείς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και, όπως, ο κ. Σκανδαλίδης είπε, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση ήταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, αποδείχθηκε λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του τόπου. Διαχειρίζονται, μόνο επικοινωνιακά το δικό τους κομματικό, εσωτερικό πρόβλημα. Δεν ασχολούνται 4 μήνες με την Ελλάδα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ συνεδριάζουν. Μου θυμίζουν τον φίλο μου τον Νώντα, που όταν το 1975, που είμασταν φοιτητές κάναμε την κατάληψη, έκανε να έρθει 4 μήνες στο σπίτι. Και του είπα: «Καλά βρε Νώντα τι κάνατε τόσο καιρό»; «Συνεδριάζαμε», μου λέει και τον ρωτάω «τι αποφάσεις πήρατε»; Και μου λέει «δεν πήραμε. Έτσι είμαστε εμείς. Θα αποφασίσουμε στην επόμενη συνεδρίαση». Αυτό κάνουν 4 μήνες τώρα. Συνεδριάζουν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαι πολύ ευτυχισμένος, που είμαι σήμερα εδώ. Και ελπίζω να είμαι και στο επόμενο Συνέδριο. Ήρθε η ώρα, όμως, όλοι εμείς να δώσουμε χώρο. Σε κάποιους που έχουν κότσια, που έχουν όνειρα. Που έχουν όρεξη να κάνουν τις μεγάλες ανατροπές. Να δημιουργήσουν νέο αφήγημα. Να είναι καινοτόμοι. Να δώσουν ελπίδα στα νιάτα. Να δώσουν ελπίδα σε όλους τους νέους, ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Που δεν είναι το τέλμα, που είναι σήμερα η Ελλάδα. Που για αυτό το τέλμα έχουμε όλοι τις ευθύνες μας. Είμαστε ζωηροί σήμερα. Γιατί από την στάχτη μας κρατάμε τον πόθο για την αλλαγή, την οποία τη ζήσαμε και θέλουμε να την ξαναζήσουμε, μαζί με τα παιδιά μας.

Βάλαμε την σφραγίδα μας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Εφαρμόσαμε την ευρωπαϊκή Ελλάδα. Μην το ξεχνάτε. Εντάξαμε τη χώρα εκεί που είναι σήμερα. Και κάποιοι θέλουν να τη βγάλουν. Μας απειλούν μα εκλογές. Θα φοβηθούμε; Φοβήθηκε ποτέ ο βρεγμένος τη βροχή; 4,7% είμαστε και θα φοβηθούμε.

Είμαστε εμείς εδώ μέσα η μαγιά, που το 1974 με τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε και έγινε το κόμμα, που ξέρουμε. Να λοιπόν που διαψεύδονται οι κασσάνδρες ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» έχει τις λύσεις.

Είμαστε εμείς εδώ, η μαγιά, για να τους δεχτούμε όλους. Όχι, όμως και αυτούς που δεν ήταν ενσυνείδητα μαζί μας. Θα τους υποδεχτούμε όλους ξανά, με τις ιδέες τους, με τις ιδέες μας, οι οποίοι ποτέ δεν άφησαν τον αγώνα για την Ελλάδα.

Άσχετα αν κάποιοι τους εξαπάτησαν. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα για να τους πούμε, ότι το ΠΑΣΟΚ υπάρχει. Ότι είναι ενωμένο. Δεν έχει περιθώρια. Δεν έχει πολυτέλειες το ΠΑΣΟΚ που είναι σήμερα να πάρει διαφορετική απόφαση. Θα είμαστε και την επόμενη Κυριακή, θα είμαστε συνέχεια εδώ για τον αγώνα για την Ελλάδα. Αυτό χρειαζόμαστε. Να δεχτούμε τη διαφορετικότητα του καθενός. Να ακούσουμε τις ιδέες των νέων. Να ακούσουμε τις εμπειρίες των παλιών. Να δούμε, τελικά, τι έφταιξε; Τι κάναμε λάθος; Αλλά και να κοιτάξουμε μπροστά. Να βάλουμε ένα λιθαράκι για το μέλλον. Να ανοίξουμε την προοπτική ενός χώρου, που τα έχει όλα. Έχει εμπειρία, έχει πλούτο. Δεν είναι ένα κόμμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι μονόχνωτο. Είναι ένα κόμμα ανοιχτό. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλουμε. Το ΠΑΣΟΚ των τάσεων, των μεταρρυθμίσεων, του εκσυγχρονισμού, της καινοτομίας, της νεανικότητας, της ελπίδας. Αυτό θέλουμε και ζητάμε, σήμερα, από εσάς εδώ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πολυκαιρίσαμε στην εξουσία. Κάναμε λάθη. Κάποια στιγμή μάλιστα, τα τελευταία χρόνια είδα ανθρώπους, που είχαν χορτάσει εξουσία, να μην αγαπάνε αυτό που τους έδωσε εξουσία. Γιατί σε όλους εμάς, και πρώτα από όλα, περισσότερο, σε εμένα, το ΠΑΣΟΚ, μου έδωσε ό,τι του ζήτησα και ό,τι είχε.

Όλοι χρωστάμε στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι εδώ και πολλοί απέξω, που κάνουν ότι δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ υπάρχει στη ζωή μας, στην ψυχή μας, στα παιδιά μας. Έχουμε υποχρέωση να τους πούμε τι έκανε αυτό το κίνημα στα 40 χρόνια της διαδρομής του. Έκανε ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει κανείς άλλος ποτέ. Έκανε την μεγάλη ανατροπή, γιατί έδωσε μέσα από την ψυχή του ό,τι είχε και ενέπνευσε ανθρώπους διαφόρων ιδεολογικών καταβολών και έγινε ένα. Γίνανε όλοι μαι γροθιά απέναντι σε ένα συντηρητικό κράτος, που είχε οικοδομήσει όλα τα χρόνια η ΝΔ. Πετύχαμε μια μοναδική κυριαρχία τη δεκαετία το ’90 μέχρι το 2004 και αυτή την ιδεολογία την πολιτική και κοινωνική την απεμπολίσαμε.

Ο ιστορικός του μέλλοντος, συντρόφισσες και σύντροφοι, θα σταθεί με ευλάβεια, όταν εξηγήσει, τί ήταν αυτό το μεγαλό κίνημα που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Φίλες και φίλοι, ας αποδεχθούμε την αλήθεια.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ένα μικρό ΠΑΣΟΚ. Η αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ από ικανά στελέχη, από την συρρίκνωση της πολιτικής του βάσης, από την έλλειψη ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου, μας έχει στερήσει την παρέμβασή μας στην κοινωνία. Και όλα αυτά, γιατί μας γοήτευσαν τα αξιώματα και αφήσαμε στην άκρη του χρόνου τις πολιτικές ιδέες και συγκεκριμένες προτάσεις, επεξεργασμένες θέσεις. Οφείλω να ομολογήσω, ότι σήμερα άκουσα καταπληκτικές εισηγήσεις και να ευχαριστήσω τους συντρόφους , που τις επιμελήθηκαν, τον Π. Ιωακειμίδη, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Χ. Πρωτόπαπα.

Το Συνέδριό μας, λοιπόν, σήμερα για να μην περάσει στην ιστορία, ως το Συνέδριο της επικύρωσης της αρχής του τέλους ενός κόμματος, οφείλει να κάνει το αυτονόητο. Να είναι η απαρχή μιας μεγάλης τομής, στην συνέχεια της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και ξανά να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών. Μπορούμε να γίνουμε ελκυστικοί. Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτες. Τα έχουμε όλα. Για μια νέα, σύγχρονη, ριζοσπαστική και ευρωπαική κεντροαριστερά.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό συντρόφισσες και συντροφοι, θα εξελιχθούμε σε απολίθωμα. Σε μια περιθωριακή, πολιτική ομάδα, που στέλνει γράμματα και απειλές. Όλοι μας γνωρίζουμε την πραγματικότητα. Δε χρειάζεται να κρυβόμαστε. Η πλειονότητα των κομματικών μας δυνάμεων, που έχουν απομείνει, παρά την προσπάθεια, είναι γερασμένη και κουρασμένη. Έτσι, λοιπόν, ένα τέτοιο στελεχιακό δυναμικό καθιστά αδύναμο και ανύμπορο το ΠΑΣΟΚ, να έχει τη δική του συνδρομή στις συνεχώς μεταβαλλόμενες πολιτικές εξελίξεις. Εξαιτίας των στρατηγικών λαθών, που διέπραξε στη διάρκεια της τελευταίας κυβερνητικής του θητείας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ιδεολογικά και πολιτικά.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή η αναπηρία, ο ακρωτηριασμός των ιδεών μας και του ΠΑΣΟΚ δε θεραπεύεται με πρωτοβουλίες και ενέργειες, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η ανακύκλωση των αδιεξόδων και των προσώπων.

Το Συνέδριό μας σήμερα αν δεν είναι ανατρεπτικό και ακολουθήσει την πεπατημένη δε θα προσθέσει τίποτα. Αν περιοριστεί σε μια διαμάχη χαρακωμάτων για την επικράτηση του ενός ή του άλλου υποψήφιου αρχηγού. Αν αναμασήσουμε τις τετριμμένες θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

Χρειάζονται ανατροπές και εμείς χρειαζόμαστε ιδέες από εσάς σήμερα. Θέλουμε ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό. Θεωρώ χρέος και υποχρέωση όλων μας, να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες, στις νέες ανάγκες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκτός των τοιχών. Δεν πρέπει να είμαστε στον μικρόκοσμό μας.

Έτσι, λοιπόν, πιστεύω και τελειώνω, με σκουριασμένες επετηρίδες και παλιά πρόσωπα το μόνο που θα πετύχουμε είναι ο μεγαλύτερος περιορισμός του ΠΑΣΟΚ και η διάλυσή του. Πρέπει να στηριχθούμε σε νέες δυνάμεις. Μπορούμε να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο στην Ελλάδα, στην κοινωνία και τους πολίτες. Μπορούμε να αντιτάξουμε στην σκληρή δεξιά και στη λαικίστικη αριστερά νέες, σύγχρονες ιδέες. Νέους ανθρώπους, καινοτόμους, με όνειρα, με ελπίδες, κάτι διαφορετικό που να αγκαλιάσει τους νέους. Θέλουμε μια νέα στρατηγική για την προοδευτική παράταξη. Τα στελέχη μας όλα. Εσείς που είστε σήμερα εδώ μπορείτε να δώσετε όλες τις απαραίτητες λύσεις και προτάσεις και είμαστε εδώ να σας ακούσουμε, να σας βοηθήσουμε, γιατί πρέπει να αφήσουμε χώρο, τις θέσεις μας και τις καρέκλες μας για εσάς.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ανατρέψτε τα όλα.

Check Also

Παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη: Να λάμψει η αλήθεια ζητά ο Μανώλης Μάκαρης

Ένταση προκαλεί το πολυπόθητο εδώ και χρόνια έργο της παράκαμψης των οικισμών Βλαχιώτη και Σκάλας, …

G-EZ117CQG76