UA-49499200-1

Η Ιθάκη μιας εικαστικής «Οδύσσειας»

21.8.2015_Η Ιθάκη μιας εικαστικής «Οδύσσειας»

Η εικαστικός Μίνα Κορδαλή παρουσιάζει – στο πλαίσιο του θεσμού «Σύρος – Πολιτισμός 2015» – την ατομική της έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Οδύσσεια 2015», η οποία εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης», στην Ερμούπολη της Σύρου, το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου.

Το αεί ζωγραφίζοντας μες το νυν ψηλαφώντας
«Κάθε ταξίδι στον κόσμο είναι ένα ταξίδι στον εαυτό μας. Άλλοτε, ανοίγεται μπροστά μας η απεραντοσύνη, που σμίγει το γαλάζιο του ουρανού με το βαθύ μπλε της θάλασσας, κι άλλοτε, κλείνει την ματιά μας μια κοφτερή κορυφογραμμή ή το ολοστρόγγυλο νήμα του ορίζοντα» σημειώνει η Μίνα Κορδαλή.

Και προσθέτει: «Αυτός ο μαγικός, μεταφυσικός κι, ωστόσο, ολότελα φυσικός, ο ολόγυρα – κι όμως πάντοτε εντός μας – κόσμος μορφοποιείται από την ένωση και τη σύγκρουση, από τη γαλήνη και την έκρηξη, από την ομοιότητα και την αντίθεση. Χρώματα παίρνουν το βάρος ενός συναισθήματος, σχήματα δίνουν το μέγεθος των ιδεών και φόρμες, άλλοτε ολοφάνερες κι άλλοτε κρυμμένες, ανεπαίσθητες χαράζουν μονοπάτια για την πορεία μιας ελάχιστης κίνησης του νου. Ξανοίγουν μέλλον…
Κι είναι, στ’ αλήθεια, απύθμενο το βάθος της σύλληψης, βρίσκεται πέρα απ’ τα όρια του ορατού το πλάτος του έως τότε ανίδωτου. Η ελάχιστη κίνηση γίνεται ορμή. Η μέγιστη ιδέα μετουσιώνεται σε σώμα και χρώμα. Ο πάμφωτος στροβιλισμός των τόνων και των αποχρώσεων ερωτοτροπεί με την αδιατάρακτη ισορροπία της μονοχρωμίας.

Και μέσα στη συμπαντική αυτή κοσμογονία, αναδύονται – σαν νησιά, σαν λιμάνια στο ταξίδι αυτό το αέναο – μορφές, σώματα σε στάση ή σε κίνηση. Αναμετριέται η ανθρώπινη παρουσία με το περιβάλλον της, άλλοτε ως δημιουργός κι, άλλοτε, ως δημιούργημα. Και πότε αφομοιώνεται στις λεπτές ποιότητες που την περιβάλλουν και πότε κόβει στα δυο τον χώρο και τον χρόνο.
Ο προορισμός – ευτυχώς – αφανέρωτος, η βουτιά στον ωκεανό, η αποθέωση στο ουράνιο ύψος και η δύναμη ενός χεριού, που γεννά απαρχής έναν κόσμο ανερμήνευτο, παίρνουν το σχήμα στερεώματος, αναδεικνύονται σε φως υπερκόσμιο, σε παγχρωμία καλειδοσκοπική. Και τότε, αχνοφαίνεται μια πάντοτε λάγνα Ιθάκη. Όχι προορισμός, αναμέτρηση. Όχι τέλος, σταθμός. Όχι όριο, μέτρο. Η αγάπη κι ο πόθος ναυτίλλονται. Το ταξίδι αυτό στα απώτατα βάθη και πάλι αρχίζει…». Την έκθεση επιμελείται o ο κριτικός τέχνης Γιάννης Κ. Παπαφίγκος.

Πληροφορίες
Αίθουσα τέχνης «Εμμανουήλ Ροΐδης»: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη – Σύρος. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76