UA-49499200-1

Η επέκταση του Λυκείου Μονεμβασίας είναι γεγονός

Μια προσπάθεια ετών έφτασε αισίως στο τέλος της και η εκπαιδευτική κοινότητα της Μονεμβασίας, αλλά και όλοι όσοι πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, οφείλουν να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Και τούτο διότι την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, εγκαινιάστηκε και δόθηκε επίσημα σε χρήση η επέκταση του Λυκείου Μονεμβασίας.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έρχεται να συμπληρώσει και να οργανώσει κτιριακά τη σχολική κοινότητα Μονεμβασίας, ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση αλλά και την ίδια την πόλη.

Στην τελετή των εγκαινίων τα οποία τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας Μονεμβασίας πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κρυπωτός, συμμετείχε η διευθύντρια του Λυκείου Μαρία Κουντούρη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παναγιώτης Τούντας, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Νομού Λακωνίας Ευστρατία Λιακοπούλου, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσαφατίνου, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, μαθητές και γονείς.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τριχείλης αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό οργάνωσης και εκτέλεσης του έργου, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωση του.

Απευθυνόμενος στους μαθητές τους παρότρυνε να κάνουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν, να βάζουν στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Τέλος ευχήθηκε το κτίριο να χρησιμοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να συνεισφέρει τα μέγιστα στη μετάδοση της γνώσης.

Η Μαρία Κουντούρη απευθυνόμενη στους παρευρισκομένους ανέφερε:

Με το ΦΕΚ 1611 τ. Β της 16-08-1999 ιδρύεται το Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας. Ωστόσο, η «ιστορία» του σχολείου έχει αρχίσει 10 χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 1990,  όταν πρωτολειτουργεί η Α΄ Λυκειακή τάξη, ενώ το 1991 ιδρύεται και Β΄ τάξη Λυκείου και από το σχολικό έτος 1992-1993 και Γ ΄ τάξη Λυκείου. 

Το σχολείο λειτουργεί ως Γυμνάσιο Μονεμβασίας με προσαρτημένες Λυκειακές τάξεις έως το 1999, οπότε ιδρύεται αυτόνομο Λύκειο (σε εφαρμογή της εισήγησης της Επιτροπής Παιδείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας  του 1996) σύμφωνα με το ανωτέρω ΦΕΚ .

Ωστόσο, ακόμα και αν διοικητικά οι δρόμοι των 2 σχολείων , του Γυμνασίου Μονεμβασίας και του Γενικού Λυκείου, χώρισαν,  η πορεία τους είναι αλληλένδετη τόσο μέσα από τις γενιές των μαθητών/τριών που μαθήτευσαν και
αποφοίτησαν από αυτά, όσο και μέσα από τις κοινές περιπέτειες που αντιμετώπισαν με το θέμα της στέγασής τους.

Παρόλο που στις αρχές του 1990 , είχαν ολοκληρωθεί οι εκσκαφικές εργασίες στο οικόπεδο που παραχώρησαν οι Αφοί Ανδρεσάκη για να κατασκευαστεί Γυμνάσιο και Λύκειο, το κτιριακό «έχει παγώσει» και αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Τόσο οι μαθητές του Γυμνασίου όσο και εκείνοι των Λυκειακών τάξεων στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίσματα ακατάλληλα ουσιαστικά για σχολική χρήση.

Μετά από συνεχείς προσπάθειες και παραστάσεις του τότε Συλλόγου Γονέων το κτίριο του νυν Γυμνασίου Μονεμβασίας παραδίδεται για χρήση την άνοιξη του 1995, ενώ χρειάστηκε και δυναμική παρέμβαση των μαθητών (διήμερη αποχή) με τη συμπαράσταση των γονέων τους και όλης της τοπικής κοινωνίας. Γίνεται η τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου, από τα πιο σύγχρονα στη Λακωνία. Σε αυτό το κτίριο  (και ενίοτε σε παρακείμενο ενοικιαζόμενο) θα στεγαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2004 και το Λύκειο. Τότε παραδίδεται προς χρήση το ισόγειο του σημερινού κτιρίου που αποτελείται από 5 αίθουσες διδασκαλίας.

Η κτιριακή συνύπαρξη των δύο σχολείων –με τα όποια και γνωστά  προβλήματα αυτή συνεπάγεται- είναι αναπόφευκτη και για τα επόμενα χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκινούν συντονισμένες ενέργειες  των συλλογικών οργάνων των γονέων/κηδεμόνων και των αρμοδίων φορέων (ΔΔΕ Λακωνίας, Υπηρεσίες ΥΠΑΙΘ) και πρωτίστως του Δήμου Μονεμβασίας, του Δημάρχου κ. Ηρακλή Τριχείλη και όλων των συνεργατών του,  που καταλήγουν στην έναρξη των εργασιών τον Ιούνιο του 2022, την ολοκλήρωση του έργου και την παράδοσή του σήμερα στους μαθητές/τριες της Μονεμβασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζουμε ότι ηχεί ιδιαίτερα επίκαιρο το δημοσίευμα της εφημερίδας «η Φωνή της Μονεμβασίας», όπου στο φύλλο 192 της 20-4-1977 χαιρετίζει το γεγονός της ίδρυσης του τότε Γυμνασίου Μονεμβασίας με την (κοινότοπη, αλλά  βαθιά αληθινή στο νόημά της) φράση «’Όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» (φύλλο 192/20-4-1977). Και συνεχίζει: «Η Μονεμβασία δεν απαιτεί το Γυμνάσιο ως ρουσφέτι. Το απαιτεί ως αναφαίρετο δικαίωμά της. Το απαιτούν τόσοι πνευματικοί άνδρες που ανέδειξε ο τόπος μας. Το απαιτεί η ίδια η Ιστορία…εδώ στη Μονεμβασία σφύζει το πνεύμα…

Στα 30 χρόνια που πέρασαν από το 1993, από όταν αποφοίτησαν οι πρώτοι μαθητές του αυτόνομου Λυκείου Μονεμβασίας, πάνω από 600, έως σήμερα, το σχολείο, το Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας με λιγότερες ή περισσότερες κτιριακές ανέσεις ,  λειτούργησε και λειτουργεί ως φωτεινός φάρος, χώρος παιδείας και όχι απλά εκπαίδευσης.  Και αυτό το αποδεικνύουν, το αποδεικνύετε όλοι εσείς και τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, που είναι σκεπτόμενοι και χρήσιμοι πολίτες για την τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μας.

Σε όλους αυτούς τους μαθητές, αλλά  και τους εκπαιδευτικούς, συνοδοιπόρους στο δύσκολο μα γοητευτικό ταξίδι της γνώσης  και, ειδικότερα, σε κάποιους από αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας, αφιερώνεται αυτή η αναφορά μας μαζί με τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας σε όλους όσους, είτε από τη θεσμική τους θέση είτε από το περίσσευμα της καρδιάς τους, συνέβαλαν, ώστε το Λύκειο Μονεμβασίας να προχωρήσει με νέες προοπτικές στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.

Check Also

Φωτ. facebook/Νεκτάριος Λαζαράκης

Μονεμβασία: Απόκοσμες εικόνες λόγω αφρικανικής σκόνης

Εικόνες που παραπέμπουν στην έρημο Σαχάρα αντίκρυσαν οι κάτοικοι της Μονεμβασίας εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων …

G-EZ117CQG76