UA-49499200-1

Η βιολονίστα Angèle Dubeau για πρώτη φορά στην Ελλάδα

6.3.2016_Η βιολονίστα Angèle Dubeau
Η Angèle Dubeau θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες βιολονίστες στον χώρο της κλασικής – και όχι μόνο – μουσικής και η κορυφαία της γενιάς της.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μία από τις διασημότερες δεξιοτέχνες του βιολιού, η Καναδή Angèle Dubeau, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη σημαντική γυναικεία της ορχήστρα εγχόρδων, La Pieta, για μία μοναδική συναυλία, με τίτλο «Από τον Philip Glass στον Ludovico Einaudi», στο θέατρο Παλλάς, την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ.

Τη βραδιά αυτή, η Angèle Dubeau και η La Pieta θα ερμηνεύσουν δημιουργίες του Ludovico Einaudi, που, με τις ευρείες και πολύπλευρες επιρροές τους από την κλασική μουσική, τον ρομαντισμό, το μπαρόκ, τον μινιμαλισμό, έως την ποπ, τη ροκ και την world music, προβάλουν ως το «Άγιο μουσικό δισκοπότηρο» της σύγχρονης παγκόσμιας σκηνής, καθώς ο κορυφαίος Ιταλός  μουσικός έχει συνθέσει μία σειρά από βραβευμένα κινηματογραφικά scores και βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων του ακροατηρίου στο διαδίκτυο. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις καλύτερες και γνωστότερες δημιουργίες άλλων διάσημων συνθετών, όπως οι Philip Glass, Michael Nyman, Marjan Mozetich, Maxime Goulet και Avro Part.

Με απόλυτα συμβολικό χαρακτήρα

Η συναυλία – που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Καναδά, στο πλαίσιο της Γιορτής της Γαλλοφωνίας – έχει απόλυτα συμβολικό χαρακτήρα, λόγω της σύνθεσης τής ορχήστρας και του εορτασμού τής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκα, μιας και η Angèle Dubeau έχει αφηγηθεί μέσα από τη μουσική της, πολλές φορές, την ιστορία της για τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, τιμώντας όσους  προσπαθούν να βρουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες της ζωής.

Παράλληλα, στη συναυλία διακρίνονται όλα τα στοιχεία, που καταξίωσαν διεθνώς την ορχήστρα La Pieta και την έκαναν διάσημη: η εισαγωγή της κλασικής μουσικής στο ευρύτερο κοινό και η εισαγωγή σύγχρονων σημαντικών δημιουργών και μοντέρνων ακουσμάτων στο κλασικό ακροατήριο.

Με τόλμη, φαντασία και νεοτερισμό

Πολυβραβευμένη και καταξιωμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες πωλήσεις δίσκων, διεθνείς περιοδείες σε πάνω από 40 χώρες και εμφανίσεις στα σημαντικότερα και διασημότερα θέατρα και Φεστιβάλ του κόσμου, η Angèle Dubeau θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες βιολονίστες στον χώρο της κλασικής – και όχι μόνο –  μουσικής και η κορυφαία της γενιάς της. Παίζει με το βιολί Στραντιβάριους του 1733, ονόματι «Des Rosiers».

Χαρακτηριστικά της σπουδαίας καριέρας της είναι η αξεπέραστη δεξιοτεχνία και η έντονη συναισθηματική προσέγγιση των μεγάλων κλασικών συμφωνικών έργων, αλλά και η τόλμη, η φαντασία και ο νεοτερισμός που επέδειξε, εισάγοντας στο προσωπικό της ρεπερτόριο συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών, όπως οι Philip Glass, Michael Nyman, Ludovico Einaudi, Arvo Part, Jonny Greenwood και άλλοι.

Πεπεισμένη για την ανάγκη εισαγωγής της κλασικής μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό, ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ένταξη τέτοιου είδους συναυλιών στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών του Καναδά, για πάνω από 20 χρόνια. Είναι Ιππότης του Τάγματος του Κεμπέκ (Ordre national du Québec) και Αξιωματούχος του Τάγματος του Καναδά (Officer of the Order of Canada).

Στις καινοτομίες της, ανήκει και η δημιουργία, το 1997, της ορχήστρας εγχόρδων La Pieta, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες, όλες τους κορυφαίες σολίστ της κλασικής μουσικής. Πρόκειται για ένα σχήμα, που ενώ, αρχικά, δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται μόνο στις πολύ δύσκολες και απαιτητικές ηχογραφήσεις, στην πορεία απέκτησε τα χαρακτηριστικά ενός συμπαγούς και μόνιμου καλλιτεχνικού σχήματος. Σε αυτό, συνέτειναν τα υπερθετικά εγκωμιαστικά σχόλια, που απέσπασε από τους ειδικούς, τους κριτικούς και από το φανατικό κοινό που απέκτησε, λόγω της εξαιρετικής μαεστρίας, της αψεγάδιαστης ακρίβειας, της πλούσιας από συναισθήματα ερμηνείας και της σκηνικής παρουσίας του.

Πληροφορίες

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5 – Αθήνα, τηλ.: 210 3213100: Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 48 ευρώ, ζώνη Α΄: 38 ευρώ, ζώνη Β΄: 28 ευρώ, ζώνη Γ΄: 18 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, παιδιά, μαθητές, φοιτητές): έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Παλλάς, τηλεφωνικά: 211 1000365, ηλεκτρονικά: ticket365.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76