UA-49499200-1

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καταδικάζει την εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και καταστρατήγηση των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Η κυριαρχία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού κράτους παραβιάζεται απροκάλυπτα οδηγώντας την Ευρώπη σε μια νέα αιματοχυσία αθώων ανθρώπων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ρωσία, βασιζόμενη στην ισχύ της, επαναφέρει ένα ψυχροπολεμικό σκηνικό με απρόβλεπτες συνέπειες για τη διεθνή κοινότητα. Συνεχίζει την επεκτατική πολιτική που ξεκίνησε το 2014 και με την εισβολή της ολοκληρώνει την προβολή ισχύος της στην Ουκρανία. Η ρωσική εισβολή δεν γίνεται για την προστασία των ρωσικών πληθυσμών της Ουκρανίας, όπως διατείνεται ο Πούτιν, αλλά για τον έλεγχο της Ουκρανίας και της ευρύτερης περιοχής σε μια επιθετική προσπάθεια ανάκτησης της δύναμής που είχε κατά τον ψυχρό πόλεμο. Περνάμε πλέον σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο όπου η Ευρώπη αλλά και όλος ο πλανήτης θα υποστεί μεγάλο πλήγμα σε κάθε επίπεδο, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό.

Η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί αποφασιστικά τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και του σεβασμού των συνόρων και της κυριαρχίας των κρατών, αρχές στις οποίες βασίστηκε η ίδια η σύσταση της και διατήρησε την ειρήνη για 70 χρόνια σε μια ήπειρο μαστιζόμενη από πολέμους και ανθρωπιστικές καταστροφές.

Το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καταγγέλλει απερίφραστα την αυταρχική και αντιδημοκρατική ηγεσία του Πούτιν, η οποία θυσιάζει τις ζωές αθώων ανθρώπων για γεωπολιτικά παιχνίδια. Η ΕΕΔΑΔ υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και καταδικάζει κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας) από απολυταρχικά καθεστώτα. Η ΕΕΔΑΔ μάχεται για την δημοκρατία, την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ καθώς και για την προστασία των δημοσιογράφων.

Μαργαρίτα Μανούσου
Δημοσιογράφος
margarita.manousou1@gmail.com

Check Also

Δ. Μονεμβασίας: Σύλληψη ατόμου για παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη, χθες (11.4.2024) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού …

G-EZ117CQG76