UA-49499200-1

Επικεφαλής των ερευνών για το αεροσκάφος οι Ολλανδοί

24.7.2014_Επικεφαλής των ερευνών για το αεροσκάφος οι ΟλλανδοίΤο Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την τραγωδία που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα με το μαλαισιανό αεροσκάφος, το οποίο κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, οι οποίοι ήταν στην πλειονότητά τους Ολλανδοί.

Σε ανακοίνωσή της, η ολλανδική αρχή αναφέρει ότι θα συντονίσει μια ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, την Μαλαισία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέσσερις Ολλανδοί ερευνητές διεξάγουν ήδη έρευνες στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια.

«Δεν έχουν πειραχτεί τα μαύρα κουτιά»

Οι Ολλανδοί ερευνητές δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ 777, αυτό που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο.

«Ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που κατέβασε από το μαύρο κουτί, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Επισημαίνει επίσης ότι θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές έρευνες για την διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την επιλογή της διαδρομής της πτήσης και όσον αφορά την διαθεσιμότητα των καταλόγων με τους επιβάτες.

Έφθασαν στην Ολλανδία δύο αεροσκάφη με σορούς

Δύο αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν σορούς θυμάτων της πτήσης MH17 από το Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας προσγειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν.

Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέθηκαν επικεφαλής των αξιωματούχων που υποδέχτηκαν, με στρατιωτικές τιμές, τα 40 λιτά, ξύλινα φέρετρα που έφτασαν από το Χάρκοβο λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδας). Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά επίσης και σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμη και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες ανέβηκαν στο ολλανδικό Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 για να μεταφέρουν στις 40 νεκροφόρες τα φέρετρα.

Οι συγγενείς ορισμένων από τα θύματα ήταν επίσης παρόντες στο αεροδρόμιο, όμως κρατήθηκαν μακριά από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες.

Τα λείψανα των θυμάτων της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, 193 εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι, θα φθάσουν τμηματικά τις επόμενες ημέρες στην στρατιωτική βάση του Χίλβερσουμ, στην Ολλανδία.

Θα ακολουθήσει προσπάθεια αναγνώρισης των σορών, διαδικασία η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Η καραντίνα καθάρισε τα κανάλια της Βενετίας (VIDEO)

Τα κανάλια της Βενετίας έγιναν τόσο καθαρά όσο τα ρέματα, χάρη στην απουσία τουριστών, αλλά …

G-EZ117CQG76