UA-49499200-1

Εξόρμηση στο Χιονοβούνι από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στο Χιονοβούνι (Νότιος Πάρνωνας) και συγκεκριμένα, στη διαδρομή Κυπαρίσσι -Μπάμπαλα – Αγία Βαρβάρα – Παλαιόχωρα – Κυπαρίσσι (κυκλική διαδρομή).

Το Χιονοβούνι ανήκει στις νότιες απολήξεις του ελατοσκέπαστου Πάρνωνα με κορυφή 1.297 μέτρων, είναι ενταγμένο στο σύνολο της έκτασής του στο πρόγραμμα Natura, ήταν παλαιότερα ένας τόπος γεμάτος από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό μαρτυρούν οι πολλές στάνες και τα καλύβια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του και τα πολλά διαμορφωμένα χωράφια, με κτιστές πεζούλες σε κάθε μικρό του πλάτωμα.

Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν ανάμεσα από δένδρα μαύρης πεύκης και κεφαλληνιακής ελάτης, στο νοτιότερο ελατόδασος της χερσαίας Ευρώπης.

Η διαδρομή ακολουθεί ένα ανηφορικό μονοπάτι ανάμεσα σε φτέρες και άλλα υδροχαρή φυτά για να καταλήξει στην πηγή του νερού που υδροδοτεί το χωριό. Σύμφωνα με τον Παυσανία η Αταλάντη κυνηγούσε εκεί και όταν δίψασε, χτύπησε τον βράχο με την λόγχη της και βγήκε νερό.

Πάνω από το Κυπαρίσσι ορθώνεται το οροπέδιο της Μπαμπάλας. Είναι πολύ εντυπωσιακό με τους όρθιους βράχους να σχηματίζουν Μοναδικά συμπλέγματα. Η Μπαμπάλα αποτελούσε παλαιότερα σημείο αναφοράς της οικονομικής ζωής του Κυπαρισσίου, ενώ εκεί υπήρχε μικρός κτηνοτροφικός και αγροτικός συνοικισμός.

«Φαρδιά μονοπάτια, υπέροχα περάσματα μέσα από φυσικά «Μενίρ» ή στα ριζά απόκρημνων βράχων με παράξενα σπηλαιώματα , εναλλάσσονται με το δάσος και τις «λάκκες»του Χιονοβουνίου και παραρεμάτια μονοπάτια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ολόκληρο το γαιοανάγλυφο του Πάρνωνα σε μια χορταστική διαδρομή».

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν μαζί του απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Σούπερ Μάρκετ Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλαιό) στους Μολάους, στις 07:30 πμ.
Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός, 6906608616, Δημήτρης-Μύρωνας Λιάρος, 6938426877

Check Also

Το Βουραϊκό κατεβαίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Απριλίου …

G-EZ117CQG76