UA-49499200-1

Εξόρμηση στο Λογγάρι με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στο όρος Κουλοχέρα. Η Κουλοχέρα ανήκει στις νότιες απολήξεις του ελατοσκέπαστου Πάρνωνα με κορυφή 1.125 μέτρων, είναι  ενταγμένο στο σύνολο της έκτασής του στο πρόγραμμα Natura και παλαιότερα ήταν ένας τόπος γεμάτος από ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό μαρτυρούν οι πολλές στάνες και τα καλύβια που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του, καθώς και τα πολλά διαμορφωμένα χωράφια με κτιστές πεζούλες σε κάθε μικρό του πλάτωμα.

Με αφετηρία τον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας και ακολουθώντας το μονοπάτι που κινείται μέσα σε πυκνή βλάστηση και σε πολλά σημεία είναι πετρόκτιστο, καταλήγουμε μετά από διαδρομή περίπου 90 λεπτών στον εγκαταλειμμένο οικισμό «Λογγάρι» που αποτελεί ένα μικρό διαμάντι αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Το «Λογγάρι» είναι ένας εγκαταλειμμένος οικισμός σε υψόμετρο 490 μ,  με τα χαρακτηριστικά σπίτια ζαρακίτικης  αρχιτεκτονικής που διακρίνονταν από τη διώροφη κατασκευή τους. Στον κάτω όροφο ήταν ο στάβλος και η αποθήκη και στον πάνω όροφο η σάλα, το τζάκι και η κουζίνα .

Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από την θέση που βρίσκεται λόγω του οροπεδίου και είναι περιτριγυρισμένο  από λόφους που το κάνουν αθέατο από μακριά.

Απαιτείται από όλους όσους συμμετέχουν καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Μαζί τους πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Σούπερ Μάρκετ Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό), στους Μολάους, στις 08:45 πμ.
Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο  μεσημέρι.
Ενδείκνυται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.
Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός, 6906608616 – Λευτέρης Κουταλίδης, 6948174010

Check Also

Το Βουραϊκό κατεβαίνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Απριλίου …

G-EZ117CQG76