UA-49499200-1

Εξόρμηση στο Γκιότσαλι από τον Ορειβατικό Σύλλογο Mολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στο δυτικό τμήμα του νότιου Πάρνωνα και συγκεκριμένα στην διαδρομή Γκιότσαλι- Ψηλοκοτρώνι -Σπηλιά- Γκιότσαλι.

Λίγα λόγια για το Γκιότσαλι
Το χωριό Γκιότσαλι, που δεν κατοικείται πια, είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Μπουτσούρης (1067 μ. ύψους) σε υψόμετρο 780 μέτρα .Η ονομασία του είναι τουρκική, αν και δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Πιθανή ετυμολογία της: Η θέα του Αλή, αφού στην τουρκική γλώσσα ἡ λέξη goz σημαίνει οφθαλμός, άνοιγμα, θέα. Το Γκιότσαλι πράγματι προσφέρει μοναδική θέα, κυρίως προς τα νότια. Μπορεί κανείς να αγναντέψει μέχρι το Γύθειο και το Λακωνικό κόλπο.

Η εγκατάσταση ομαδικά οικογενειών στο Γκιότσαλι έγινε περίπου μετά το 1500 μ.Χ. Οι περισσότερες οικογένειες είναι ηπειρωτικής και κρητικής καταγωγής.

Το χωριό επισκέπτονται μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου κυρίως για να τιμήσουν τις εκκλησίες τους αλλά και για να θυμηθούν τα παλιά χρόνια.

Ο Γκιότσαλης λόγω της απόμερης θέσης του υπήρξε λημέρι πολλών οπλαρχηγών, όπως του Πάνου Κρεμαστιώτη και κυρίως για πολλά χρόνια του ονομαστού οπλαρχηγού Γιάννη Καρακίτσου. Ο Γκιότσαλης έζησε όλη την προεπαναστατική αναταραχή. Κάτοικοι του Γκιότσαλι έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις και μερικοί έφυγαν για κλέφτες. Η ιδιοσυγκρασία τους αλλά η ιδιομορφία και τραχύτητα του τόπου που ζούσαν βοηθούσαν να τραπούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μόνο οι δυο εκκλησίες του χωριού σώζονται άριστα και λειτουργούν κάθε χρόνο. Η μία είναι ο άγιος Παντελεήμονας στην αρχή του χωριού όπου εκεί ήταν και το κοιμητήριο. Η άλλη εκκλησία βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι ο άγιος Γεώργιος. Η παράδοση λέει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 1825 πέρασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (πήγαινε στη Κρεμαστή να στήσει το αρχηγείο για να χτυπήσουν τον Ιμπραήμ πασά) και άναψε κερί στον Άγιο. Από ότι λέγεται ήταν η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στο χωριό.

«Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία», αναφέρουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης».

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα .

Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου της 8η Σεπτεμβρίου 2003, Παράρτημα 1, Άρθρο 1, Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα του ορειβατικού συλλόγου συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους.

Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.

Συνάντηση: Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους στις 08:00 πμ.
Μετακίνηση με ΙΧ για Άγιο Δημήτριο Ζαράκα.

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι το  Σάββατο (05/11) απόγευμα.
Συντονιστές: Κώστας Κυριάκος,6937243745, Δημήτρης-Μύρωνας Λιάρος, 6938426877

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76