UA-49499200-1

Εξόρμηση στον Πάρνωνα από τον ΕΟΣ Μολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 15 Μάϊου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στον Πάρνωνα με αφετηρία το Παλιό καταφύγιο(1420μ) και προορισμό την τρίτη ψηλότερη κορυφή του, την Γαϊτανόραχη (1802μ) και τον Προφήτη Ηλία (1762μ).

Ο Πάρνωνας (γνωστός και ως Μαλεβός ή Κρόνιον στην αρχαιότητα) είναι βουνό ύψους 1.935 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία, καταλήγοντας στη δεύτερη με απόληξή του το ακρωτήριο Μαλέας (Κάβο Μαλιάς). Το όνομα Πάρνωνας είναι αρχαίο και συγγενεύει ετυμολογικά με τα ονόματα των βουνών Παρνασσός και Πάρνηθα. Σημαίνει «λαμπερή κορυφή», από το φως του δύοντος ηλίου ή από το φως της σελήνης. Αποκαλείται και «θηλυκό βουνό», επειδή είναι πιο ομαλός και ήπιος από τον «μεγάλο αντίπαλό» του, τον Ταΰγετο.

Τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας διαπιστώνονται με βεβαιότητα από τα νεολιθικά χρόνια. Πλούσια ευρήματα της εποχής αυτής, καθώς και της εποχής του Χαλκού, που φωτίζουν κάπως τα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι ανήκαν στα προελληνικά φύλα, στους Πελασγούς, ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή οι Αρκάδες και στα παράλια (παράλληλα με την εγκατάστασή τους στον Αργολικό κάμπο) οι Δαναοί. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκαν οι Ίωνες στην Κυνουρία. Οι δημιουργοί του Μυκηναϊκού πολιτισμού, οι Αχαιοί, ήρθαν στην Αργολίδα γύρω στα 1.600 π.Χ. και σύντομα επεκτάθηκαν και στην περιοχή του Πάρνωνα. Η Κυνουρία ήταν εκείνη την εποχή κομμάτι της «Αργείας γης»

«Θα ελιχθούμε ανάμεσα σε δένδρα μαύρης πεύκης, κεφαλληνιακής ελάτης και δρυποφόρου αρκεύθου, για να καταλήξουμε στην ορεινή μεσογειακή (ψευδοαλπική ζώνη) που καλύπτεται από στεπόμορμα λιβάδια με αγκαθωτούς θάμνους και αγρωστώδη φυτά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία».

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός, ενώ οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Συνάντηση: Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλαιό) στους Μολάους, στις 07:30 πμ

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο μεσημέρι.

Συντονιστές: Τάσος Κοκκονός, 6977775682 – Νίκος Τσαρκαλής, 6945103432

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76