UA-49499200-1

Εξόρμηση στον Ερύμανθο από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων και Ν/Α Λακωνίας

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) και ο Αναρριχητικός και Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου(Α.Ο.Σ.Λ), πραγματοποιούν την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στο όρος Ερύμανθος, συγκροτώντας 2 ομάδες.

  • 1η ομάδα, με αφετηρία τον οικισμό Μίχας και προορισμό το διάσελο Ωλένου και
  • 2η  ομάδα Μίχας – διάσελο Ωλένου – Ωλενος 2.224μ

Σύμφωνα με την ιστορία, ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας, λένε όσοι τον γνώρισαν, είχε έναν απόγονο που οι μετέπειτα Έλληνες τον έκαναν βουνό. Εδώ ζούσε και εκείνος ο φοβερός και τρομερός κάπρος που εξολόθρευσε ο Ηρακλής, λένε όσοι έκλαψαν τον κάπρο ή δόξασαν το γιο του Δία και της Αλκμήνης.

Πιο σίγουρο απ’ όλα πάντως είναι ότι το βουνό αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί Γερμανό – Ιταλικής κατοχής.

Το ίδιο πλούσια με την ιστορία του είναι και η ζωή και τα νερά του. Ο Ερύμανθος ή Ωλονός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού – Πίνδου και έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ. Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα.

Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη (Ables cephalonica) που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.800 – 1.900 μ. Οι νότιες πλαγιές του όρους καλύπτονται από δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima) που συναντώνται από υψόμετρο 1.600 – 1.700 μ. και πάνω.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα.

Διανυκτέρευση σε σκηνές και σε ξενώνα. Όσοι επιθυμούν να διαμείνουν στον ξενώνα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 26/5 το απόγευμα , ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μέχρι την Παρασκευή 27/5.

Συνάντηση: Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλαιό) στους Μολάους, το Σάββατο 28/5 στις 15:30 μμ.

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές.
Συντονιστές: Κυριάκος Κώστας, 6937243745 – Χρήστος Παναγιωτόπουλος, 6973331520

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76