UA-49499200-1

Εκδήλωση του Μουσικοχορευτικού συλλόγου ΟΙ ΜΥΛΟΙ στους Μολάους

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2022, στην κεντρική πλατεία των Μολάων, από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο οι Μύλοι που διευθύνει η κα Φανή Κολλιάκου και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του χρονικού από τις εκπαιδευτικούς κυρίες Αδαμαντία Κρυπωτού και Μυλωνά Μαρία οι οποίες στην ομιλία τους αναφέρθηκαν στη ζωή στη Σμύρνη πριν την καταστροφή, στο κοσμοπολίτικο πνεύμα της πόλης, τη σπουδαία πνευματική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης την εποχή εκείνη.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην προέλαση του  Ελληνικού Στρατού, στην απόσυρση της στήριξης των Μεγάλων Δυνάμεων, στο Διχασμό και τα λάθη της Ελληνικής Πολιτείας και του Βασιλιά που οδήγησαν στην κατάρρευση του μετώπου. Ακολούθησε η τραγωδία της πυρπόλησης της Σμύρνης και το δράμα των κατοίκων που αναζητούσαν τρόπο διαφυγής. Καθόλη την διάρκεια της ομιλίας προβάλλονταν στην οθόνη αποσπάσματα από τα γεγονότα.

Ακολούθως οι μαθητές της σχολής χόρεψαν μικρασιάτικους χορούς που είχε επιμεληθεί η κα Κολλιάκου με εξαιρετική τεχνική και συγχρονισμό. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές είχαν να παρουσιάσουν τους χορούς τους δημόσια περίπου 3 χρόνια λόγω της πανδημίας. Η υπεύθυνη της σχολής μας εξηγούσε με λίγα λόγια για τον κάθε χορό και μπορούσαμε να τον κατανοήσουμε καλύτερα. Οι γονείς χάρηκαν τα παιδιά τους και οι υπόλοιποι θαύμασαν το έργο του συλλόγου που εδώ και πάνω από 35 χρόνια είναι πηγή πολιτισμού για την πόλη των Μολάων.

Στο διάλειμμα της εκδήλωσης προβλήθηκαν αποσπάσματα από το βίντεο με τη Φιλιώ Χαϊδεμένου με αναφορές στις τραγικές στιγμές των τελευταίων ημερών στη Μικρά Ασία. Η εκδήλωση έκλεισε με Μικρασιάτικα τραγούδια που τραγούδησε ο πρόεδρος της κοινότητας Μολάων κ. Θεοδωρακάκος.

Μαρία Μυλωνά, εκπαιδευτικός

ΦΩΤΟ: Μιχάλης Καρούνης

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76