UA-49499200-1

Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής Μυταρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

2.4.2014_Έκθεση ζωγραφικής Μυταρά στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο_1Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν   τα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έκθεση η οποία διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΚ κας. Μαριέττας Γιαννάκου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυνε χαιρετισμό η Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κα. Ανδρούλλα Βασιλείου, ενώ το “παρών” έδωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, Έλληνες της κοινότητας των  Βρυξελλών, δημοσιογράφοι και θαυμαστές του έργου του ζωγράφου.

20140402 PHOTO 2

Στην έκθεση περιλαμβάνονται δέκα πίνακες, από τις πιο σημαντικές και χαρακτηριστικές περιόδους του ζωγράφου. Δύο έργα παραχωρήθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από προσωπικές συλλογές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε ο διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Εικαστικών τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, κ. Τάκης Μαυρωτάς.

Οι σημαντικότερες περίοδοι της ζωγραφικής του είναι οι: Καθρέφτες (1960-64), Δικτατορία (1966-70), Επιτύμβια (1971-76), Πορτρέτα (1977-1987), Σκηνές Θεάτρου (1988-91), Το εργαστήριό μου (1995), 40 ελληνικά κοχύλια (1997) και η Περιπλάνηση (2001).

Η ζωγραφική του Μυταρά έχει έντονο κινησιακό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Ιδιαίτερα στα έργα της τελευταίας περιόδου αντιλαμβάνεται κανείς διάχυτη μια εξπρεσιονιστική ατμόσφαιρα με φανερή κοινωνική κριτική διάθεση.

Μετά το τέλος των εγκαινίων η κα. Γιαννάκου δήλωσε: ” Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να φιλοξενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέκα από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά έργα του μεγάλου ζωγράφου και καλλιτέχνη Δημήτρη Μυταρά. Οι Έλληνες σε όλους τους τομείς, αλλά και στην τέχνη και τη ζωγραφική έχουν να επιδείξουν σημαντικά έργα. Ένας τέτοιος Έλληνας είναι και ο Δημήτρης Μυταράς του οποίου το έργο είναι διαχρονικό και αγαπητό από Έλληνες και ξένους”.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Απριλίου 2014 στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου Altiero Spinelli του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76