UA-49499200-1

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας από την ΕΛΜΕ Λακωνίας

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λακωνίας, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, διοργανώνει εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από 5-9 Δεκεμβρίου 2022 και καλεί όλους να προσέλθουν σε αυτή τη προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Ορίζονται ημέρες  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ για την ΕΛΜΕ Λακωνίας, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 9:00 π.μ  έως 13.ΟΟ μ.μ. στο σταθμό αιμοδοσίας του ΓΝ Λακωνίας στη Σπάρτη, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στο 27310 93119.

Με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λακωνίας αναφέρει:

Η ενίσχυση της  τράπεζα αίματος του Συλλόγου στηρίζεται στην εθελοντική και μη αμειβόμενη προσφορά αίματος των εθελοντών συναδέλφων και προάγει:

α) την ευαισθητοποίηση των συναδέλφων μας στο πολύ σημαντικό θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την εξασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής τους,
β) τη συμβολή των εκπαιδευτικών στις αυξημένες ανάγκες αίματος της χώρας μας, που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς κ.ά.) ή περιπτώσεις έκτακτων κοινωνικών αναγκών και
γ) στη προσφορά αίματος στους συναδέλφους μας ή σε συγγενικά τους πρόσωπα σε περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο.

Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:

– Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
– Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
– Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
– Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
– Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
– Δεν αιμοδοτούν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, αρρυθμίες, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, νεοπλασίες, αιματολογικές νόσους, επιληψία, ανεπάρκεια G6PD, χρόνιες λοιμώξεις, ψυχικές νόσους, διαβήτη, χρόνιες νόσους, ανεπάρκειες οργάνων ή όσοι νομίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουν εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.

Τέλος στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο εκπαιδευτικός που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο εκπαιδευτικός που μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία, δικαιούται ειδική άδεια απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, καθώς και ότι όσοι εκπαιδευτικοί συμμετάσχουν στην αιμοδοσία δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας, οφείλουν όμως να ενημερώσουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου τους,  ο οποίος και θα δηλώσει ηλεκτρονικά την απουσία τους.

Check Also

Εγκρίθηκε η ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου στο Kαστόρι

Την έγκριση ίδρυσης Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Καστόρι, από το αρχηγείο πυροσβεστικού σώματος, γνωστοποίησε με …

G-EZ117CQG76