UA-49499200-1

Δυναμική απάντηση του Ηρακλή Τριχείλη σε επιστολή για το Βιολογικό Καθαρισμό Νεάπολης

26.8.2015_Έντονη κόντρα του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλη με τον Υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση για τα πυρόπληκτα Βάτικα

Με μια επιστολή «καταπέλτης», ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, απαντά σε όσα τον τελευταίο καιρό ακούγονται για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Νεάπολης. Μιλά για σειρά ανακριβιών σε όσα πρόσφατα δημοσιεύθηκαν, αλλά και για τη προσπάθεια  μερικών να ακυρώσουν ένα σημαντικό έργο, κινούμενοι από προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Αναφέρεται στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος να υλοποιήσει «το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο για την πόλη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,  μέσα από πολλές και τεράστιες δυσκολίες.

Τέλος εφιστά την προσοχή στους κατοίκους της Νεάπολης, τονίζοντας ότι «αυτό το έργο δεν πρέπει να χαθεί από τις ενέργειες κανενός», ενώ παράλληλα τους διαβεβαιώνει ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι δυνατόν, για να παραδώσει το βιολογικό καθαρισμό περατωμένο και λειτουργικό.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή του κ. Τριχείλη:

«Πρόσφατα κάποια από τα ΜΜΕ της περιοχής, δημοσίευσαν επιστολή της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Νεαπολιτών», που αφορά στο έργο του βιολογικού καθαρισμού της Νεάπολης, χωρίς δυστυχώς να αναφέρουν τα ονόματα αυτών που την αποτελούν.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε, μας δήλωσαν ότι δεν ζήτησαν τα ονόματα, όμως και στις τρεις περιπτώσεις, την επιστολή απέστειλε ή προσκόμισε ο Ιωάννης Μανάκος του Παναγιώτη.

Ενυπόγραφη όμως καταγγελία (Αίτηση-Αναφορά) παρόμοιου περιεχομένου, εναντίον του έργου του βιολογικού καθαρισμού, είχε γίνει σε 14 φορείς (Υπουργεία, Εισαγγελία, Αστυνομία κ.λ.π.) από τις 18/11/2015, με σκοπό την ακύρωση του έργου.

Οι υπογράφοντες την καταγγελία, όπως ακριβώς εμφανίζονται, είναι οι παρακάτω και πιθανόν οι ίδιοι ή κάποιοι από αυτούς να αποτελούν και την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Νεαπολιτών»:

  1. ΜΑΝΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Παναγιώτη (κάτοικος Νεάπολης)
  2. ΚΑΤΣΑΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κων/νου (κάτοικος Βούλας Αττικής)
  3. ΜΑΝΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ιωάννη (κάτοικος Αθηνών)
  4. ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ηλία (κάτοικος Νεάπολης)
  5. ΣΑΡΑΝΤΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Κων/νου (κάτοικος Αθηνών)
  6. ΛΙΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Μιχαήλ (κάτοικος Νεάπολης)
  7. ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Διονυσίου (κάτοικος Λαχίου)
  8. ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΣ ΧΡΟΝΗΣ του Γεωργίου (κάτοικος Πειραιά)
  9. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (κάτοικος Αγίων Αποστόλων)

Οι ανωτέρω, άλλοι εξ’ ημών τυγχάνουμε κάτοικοι Νεάπολης του Δήμου Μονεμβασίας, άλλοι επαγγελματίες με δραστηριότητα στη Νεάπολη και άλλοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη Νεάπολη και στην περιοχή της Δ.Ε. Βοιών.

Εκτός αυτής, υπάρχει και άλλη καταγγελία του Ιωάννη Μανάκου, αμέσως μετά στις 30/11/2015, με το ίδιο θέμα κατά του βιολογικού καθαρισμού με 12 αποδέκτες.

Κύρια αιτία των ανωτέρω, είναι η χωροθέτηση και κατασκευή του κεντρικού αντλιοστασίου κοντά στην οικία του Ιωάννη Μανάκου και κάποιων από τους άλλους.

Ο πρωτεργάτης Ιωάννης Μανάκος, κατά συρροή καταγγέλλων εδώ και πολλά χρόνια δημοτικές αρχές, συλλόγους, φιλαρμονική, κατοίκους, ενοχλείται από τα φώτα, τις εκδηλώσεις, τη μουσική, τους ανθρώπους που κάνουν βόλτα, τα δέντρα, την πλατεία των Ηρώων, τους γείτονές του. Την ημέρα της πυρκαγιάς της 17ης Ιουλίου 2015 και ενώ ο τόπος εφλέγετο, ήταν στο Γύθειο και κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του έργου του βιολογικού καθαρισμού.

Έκτοτε έχει αποδυθεί σε αγώνα να καταστρέψει το μεγαλύτερο έργο της Νεάπολης  με καταγγελίες σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας και βέβαια στους εισαγγελείς. Συμπαραστάτες στην προσπάθειά του αυτή, βρήκε το γείτονά του συμβολαιογράφο Θεόδωρο Τσαβδαρίδη, καθώς και τον συνήθη υπογράφοντα οποιαδήποτε καταγγελία ή διαμαρτυρία είναι εναντίον του Δήμου, δικηγόρο Χρόνη Περιβολάρη. Ο καταγγέλων Νικόλαος Σαραντίτης του Κων/νου, κάτοικος Αθηνών,  έχει επιδοθεί από το καλοκαίρι σε ταιριαστό δίδυμο με τον κ. Ιωάννη Μανάκο, σε ένα κρεσέντο κατηγοριών φιλοξενούμενοι σε ραδιοφωνικό σταθμό των Κυθήρων, στον ίδιο που αναρτήθηκε η επιστολή τους. Τους υπόλοιπους κρίνετέ τους εσείς, ως προς τις προθέσεις τους και βέβαια όλοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εάν διαφοροποιούνται από τις καταγγελίες.

Υπάρχει επίσης, και άλλη καταγγελία πάλι εναντίον του έργου του βιολογικού καθαρισμού, από το 2014, ανώνυμη αυτή τη φορά, προς τον εισαγγελέα Σπάρτης, η οποία αναφέρεται σαν «Αναφορά-διαμαρτυρία ευαίσθητων-ευαισθητοποιημένων πολιτών βατικιωτών».

Η επιστολή της  «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Νεαπολιτών»,  βρίθει ανακριβειών, αφού η επιλογή  ενός κεντρικού αντλιοστασίου έγινε το 2009 από τους μελετητές για την καλύτερη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και μάλιστα χωροθετήθηκε στην ίδια περιοχή.  Με αυτή την προμελέτη το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2011 με το σύστημα μελέτη κατασκευή και άρχισε να υλοποιείται το 2012 από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και από το 2013 και εντεύθεν από το Δήμο Μονεμβασίας με την τεχνική του υπηρεσία.

Όσο για το πρόστιμο των 1.000 ευρώ από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο Δήμος διαφωνεί κάθετα και έχει  προσβάλει την απόφαση, αφού ήδη  έχει εκφράσει τις απόψεις του και τις αντιρρήσεις του, διότι τα έργα κοινής ωφελείας δίκτυα αποχέτευσης, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων και του κεντρικού αντλιοστασίου λυμάτων, απαλλάσσονται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τη λήψη πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21-9-2011) του εδαφίου Β της ΥΑ 20741/2012 και των ΥΑ 1958/2012 και 173829/2014.

Υπάρχει σειρά εγγράφων, αλληλογραφία που προέκυψε μεταξύ των υπηρεσιών μετά τις συνεχείς καταγγελίες του Ιωάννη Μανάκου και των υπολοίπων σύγχρονων εφιαλτών.

Το έργο του βιολογικού καθαρισμού έχει ξεκινήσει από παλιά, σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και σιγά-σιγά γίνεται πραγματικότητα και οι κάτοικοι της Νεάπολης περιμένουν με αγωνία την ολοκλήρωσή του, αφού είναι το σημαντικότερο και μεγαλύτερο έργο για την πόλη τη σύγχρονη εποχή.

Παράλληλα παρουσίασε τεράστιες δυσκολίες, σχεδόν ανυπέρβλητες, με αλλαγή εργολάβου, με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, σαθρά εδάφη και τις ατέλειες και καθυστερήσεις της κεντρικής διοίκησης. Η προσήλωση στο στόχο και η επιμονή, μας έφεραν στο τελικό στάδιο.

Είναι καταστροφικό λοιπόν, να προσπαθήσουν να το ακυρώσουν ελάχιστοι κινούμενοι από προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Εφιστώ την προσοχή στους κατοίκους της Νεάπολης, διότι αυτό το έργο δεν πρέπει να χαθεί από τις ενέργειες κανενός και τους διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος θα κάνει ότι είναι δυνατόν, για να παραδώσει το βιολογικό καθαρισμό περατωμένο και λειτουργικό».

 

Check Also

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου Βοιών: Απολογισμός Δράσης για το 2023

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου …

G-EZ117CQG76