UA-49499200-1

Δήμος Σπάρτης: Καταγραφή επικίνδυνων κτιρίων

Ο Δήμος Σπάρτης, στα πλαίσια του προγράμματος «ΔΙΑΤΗΡΩ», κατέγραψε 182 (σε πρώτη φάση) επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια και κατασκευές που έχουν εντοπιστεί ανά Δημοτική Ενότητα και Οικισμό, εντός των διοικητικών ορίων του (τα 34 εξ αυτών βρίσκονται στην Σπάρτη).

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Σπάρτης ενημερώνει ότι ο  σχετικός κατάλογος έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου όπως τονίζεται «να διευκολυνθούν οι διαδικασίες γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή των συγκεκριμένων κτιρίων, η καταστροφή των οποίων θα απομειώσει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου και παράλληλα, να αποφευχθούν κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τα εν λόγω κτίρια για τους δημότες μας».

Να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ», είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και ανάδειξη της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας και πιο συγκεκριμένα των ιστορικών και αξιόλογων κτιρίων, μέσω ενός χρηματοδοτικού εργαλείου (προγράμματος) που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ή άμεσα επωφελούμενους.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Στην ανωτέρω προσπάθεια προστίθεται η ενεργοποίηση του εργαλείου της Τράπεζας Γης και της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτιρίων, να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το κτίριο.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76