UA-49499200-1

Γιορτή των Πουλιών 2022 – Αφιερωμένη στη φθινοπωρινή μετανάστευση

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία σας προσκαλεί και φέτος να γιορτάσετε μαζί μας τη φθινοπωρινή μετανάστευση εκατομμυρίων πουλιών που ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν τον χειμώνα στη Μεσόγειο και την Αφρική! Η «Γιορτή των Πουλιών» (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από το 1993 σε όλη την Ευρώπη. Όπως κάθε χρόνο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης!

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί την πρώτη δράση παγκόσμιας εμβέλειας που διοργανώθηκε από τη BirdLife International και η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά για πρώτη φορά στις 9-10 Οκτωβρίου 1993 σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά. Φέτος, η Γιορτή κλείνει 30 χρόνια, που συμπίπτουν με τον εορτασμό των 40 χρόνων αδιάλειπτης δράσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ.

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τη μετανάστευση των πουλιών, ο κύριος στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των τόπων διαχείμασης και των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά  στο μακρύ τους ταξίδι, πάνω από 25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, εκτιμώντας ότι θανατώνονται ή παγιδεύονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 700.000 πουλιά κάθε χρόνο.

Δείτε το φετινό Πρόγραμμα εκδηλώσεων και βρείτε τη κοντινότερη σε εσάς Γιορτή των Πουλιών* για να γνωρίσετε από κοντά τον εκπληκτικό κόσμο των μεταναστευτικών πουλιών!

* Η λίστα ανανεώνεται συνεχώς

Check Also

Εξόρμηση στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Μολάων

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), συνδιοργανώνει με τον ΕΟΣ Τρίπολης, …

G-EZ117CQG76