UA-49499200-1

Γιάννης Γαΐτης: τα «ανθρωπάκια» και η ασυμβίβαστη φύση του

11.6.2015_Γιάννης Γαΐτης τα «ανθρωπάκια» και η ασυμβίβαστη φύση του

Το ξενοδοχείο Radisson Blu Par εγκαινιάζει σήμερα μια έκθεση αφιερωμένη στον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη, Γιάννη Γαΐτη.

Ο Γιάννης Γαΐτης ήταν ένας σεμνός, ασυμβίβαστος, οραματιστής, επαναστάτης, και σπουδαίος εκπρόσωπος του Μοντερνισμού στην Ελλάδα. Με τα έργα του εκπροσώπησε τη γενιά που προήλθε μέσα από την αντίσταση. Μέσα από τις γνωστές του φιγούρες, τα επαναλαμβανόμενα ανθρωπάκια του, μεταφέρει τους ιδεολογικούς και καλλιτεχνικούς του στοχασμούς, ενάντια στη μαζοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε όλη του την καλλιτεχνική πορεία δημιούργησε περισσότερα από 4500 έργα, ζωγραφικής, γλυπτικής, σχέδια αλλά και κατασκευές. Ήταν όμως, μια πολυσχιδής προσωπικότητα και έκανε επίσης, κοινωνικά και θεατρικά δρώμενα, ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις βιβλίων, σκηνικά, κουστούμια θεάτρου, σχέδια υφασμάτων και κουβέρτας. Συνεργάστηκε ακόμα και με τον σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη, για μια σειρά ενδυμάτων.

Στα έργα που φιλοξενεί η παρούσα έκθεση παρουσιάζεται ένας ολόκληρος μικρόκοσμος από ζωόμορφες μυθικές οντότητες από περίεργα εντομοειδή πουλιά, ανθρωποειδή, άλλοτε με φράκο και άλλοτε με ριγωτό και καρό κουστούμι, λευκό γιακά, μαύρη γραβάτα, μαύρα παπούτσια και μαύρη κορδέλα γύρω από το καπέλο, κυριαρχούν στις συνθέσεις του.

ο σκηνικό του είναι τα λούνα παρκ, το τσίρκο, το γήπεδο, ο δρόμος, οι παρελάσεις, οι κηδείες, οι λαϊκοί αντί-ήρωες, τα πανηγύρια, οι γάμοι.

6 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Γαΐτη

1. Υπήρξε μαθητής του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Ιωάννη Φιλιππότη στην ΑΣΚΤ από το 1942 μέχρι το 1944 και είχε συμφοιτητές τον Τέτση, τον Μιγάδη, τον Δανιήλ, τον Μολφέση και Μαλτέζο.

2. Η πρώτη του έκθεση έγινε το 1944, με εμφανείς τις ιμπρεσιονιστικές επιρροές.

3. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων κρύφτηκε στο σπίτι του θείου του στην Κηφισιά.

4. Το 1947, οι πίνακές του που φιλοξενήθηκαν στον λογοτεχνικό σύλλογο Παρνασσός, δημιούργησαν σκάνδαλο στην τότε κοινωνία και απορρίφθηκαν από την κοινή γνώμη.

5. Στα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας πολεμήθηκε πολύ. Ο Οδυσσέας Ελύτης όμως ήταν με το μέρος του.

6. Το 1967 στο έργο του «Μια ιστορία» έκανε την πρώτη παρουσίαση του γνωστού του μοτίβου με τα ανθρωπάκια, που τον έκανε  αργότερα ιδιαίτερα  αγαπητό.

Πληροφορίες: Radisson Blu Hotel, Λεωφ. Αλεξάνδρας 10, 210 8894500  διάρκεια μέχρι τις 24 Ιουλίου.

 

Πηγή: clickatlife.gr

 

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76