UA-49499200-1

Γαστρονομικός Τουρισμός – Η Ελλάδα Μπορεί!

Γράφει η Μαργαρίτα Μανούσου
margarita.manousou1@gmail.com

Το Gastronomy Tours  (www.gastronomytours.com), παρουσιάστηκε στις  21 Φεβρουαρίου 2023, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  Το Gastronomy Tours είναι  μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ενώσει τους επισκέπτες της Ελλάδας αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες περιηγητές με τους παραγωγούς προϊόντων ανά την Ελλάδα – και προσεχώς τους παραγωγούς άλλων χωρών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με πολύ θετικά σχόλια η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέπτυξε την εθνική στρατηγική αναφέροντας τη σημασία  τόσο του θεματικού όσο και του τοπικού τουρισμού.  Όπως είπε είναι μια στρατηγική που υπηρετείται με συνέπεια και υπάρχουν ήδη  απτά αποτελέσματα.  Ανέφερε συγκεκριμένα και τις προσπάθειες του υπουργείου για την θεσμοθέτηση  και προβολή των επισκέψιμων χώρων παραγωγής όπως των οινοποιείων, ελαιοτριβείων, ζυθοποιείων ακόμα και τυροκομείων.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία παρέστη επίσης, και χαιρέτησε με πολύ θετικά σχόλια την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες του ΕΟΤ τόσο κεντρικά, όσο και στα γραφεία του του εξωτερικού, για να μετουσιώσει την εθνική στρατηγική σε δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα και την προσπάθεια που χρειάζεται από την πολιτεία ώστε να πειστούν και οι παραγωγοί να αναδείξουν τους χώρους τους ως μέρος του τοπικού πολιτισμού.

Στο Gastronomy Tours περιλαμβάνονται όλοι οι παραγωγοί της χώρας που διαθέτουν επισκέψιμες εγκαταστάσεις. Εκεί όπου παράγεται ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας επισκέπτες με ενδιαφέρον για τη γαστρονομία μπορούν να ξεναγηθούν, να δοκιμάσουν τα προϊόντα ή να λάβουν μέρος στις σχετικές δραστηριότητες.

Η πλατφόρμα συμπληρώνεται από μουσεία γαστρονομικών προϊόντων και από ένα ημερολόγιο στο οποίο συγκεντρώνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια της χώρας στα οποία το φαγητό και οι τοπικές γεύσεις έχουν κυρίαρχη σημασία, αλλά και ένα γλωσσάρι με γαστρονομικούς όρους που διευκολύνει τους χρήστες και τους μετατρέπει από χρήστη σε.. μύστη!

H αναζήτηση μπορεί να γίνει ανά τοποθεσία, μήνα, είδος δραστηριότητας ή προϊόντος, κάνοντας την εύρεση διασκεδαστική και πολύ φιλική προς τον χρήστη, ενώ η τεχνολογία που υποστηρίζει τη σχετική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι εντοπισμού-θέσης (location-based) ώστε να μπορούν οι χρήστες να αναζητήσουν τους πλησιέστερους σε αυτούς παραγωγούς, αλλά και να πλοηγηθούν για να φτάσουν σε αυτούς.

Το Gastronomy Tours είναι ίσως η μοναδική πλατφόρμα η οποία παρουσιάζει παραγωγούς όλων των ειδών των  γαστρονομικών προϊόντων που δέχονται επισκέπτες στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και μουσεία γαστρονομικών προϊόντων, είναι στα Αγγλικά ώστε να έχει διεθνές ενδιαφέρον και απευθύνεται σε όλους εκείνους, Έλληνες ή ξένους, που ενδιαφέρονται να μάθουν και να δουν τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να δοκιμάσουν νέα καινοτόμα αλλά και παραδοσιακά προϊόντα. Προς το παρόν είναι εστιασμένο στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα επεκταθεί με παραγωγούς από άλλες χώρες.

Ο εμπνευστής του Gastronomy Tours κ. Αλέξανδρος Μεγαπάνος, δήλωσε σχετικά: «Η πλατφόρμα αυτή έχει ιδιαίτερη αξία και για τη χώρα μας, καθώς αποτελεί, μοναδικό εργαλείο προβολής σε ένα παγκόσμιο κοινό που ενδιαφέρεται να γνωρίζει τον τόπο που επισκέπτεται μέσα από αυθεντικές εμπειρίες και τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Ένα κοινό που νοιάζεται για την ευζωία. Αποτελεί παράλληλα έναν τρόπο να αναδειχθεί η Ελληνική δημιουργικότητα, η Ελληνική κουζίνα, ο τρόπος ζωής, και τα έθιμα της Ελλάδας, σε ένα κοινό που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πολυγραφότατος συγγραφέας γαστρονομίας και δημοσιογράφος γεύσης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος στο χαιρετισμό του σημείωσε ότι ο γαστρονομικός πολιτισμός και η συμμετοχή των επισκεπτών στις τοπικές γιορτές τοπικών προϊόντων, αλλά και στα θρησκευτικά πανηγύρια, είναι μια εμπειρία μοναδική που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να βιώσει την Ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76