UA-49499200-1

Βραβεύτηκαν από τον ΣΠΕΚ οι Ανθρωπιστές Κύπρος Νικολαῒδης και Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη

Για 3ησυνεχή χρονιά, με αίσθημα ευθύνης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022, στις 18:30 ώρα Ελλάδος, η διαδικτυακή τελετή βράβευσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για τον ετήσιο θεσμό του ΣΠΕΚ, «Βραβείο Ανθρωπισμού», παρουσία των μελών της Επιτροπής Βράβευσης και των Τιμώμενων – Βραβευθέντων, σε απευθείας μετάδοση από το SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ, τον διαδικτυακό κόμβο www.cultural-association.org και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΣΠΕΚ.

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) με το «Βραβείο Ανθρωπισμού» τιμά σε ετήσια βάση τις δύο Προσωπικότητες εκείνες (Έλληνα, Κύπριο, Ομογενή, ξένο ελληνόφωνα) που με το έργο τους, παιδαγωγικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πολιτισμικό ακόμη και οικολογικό, διαπαιδαγώγησαν και ευεργέτησαν την Κοινωνία, το περιβάλλον και τον άνθρωπο – παιδί, νέο, αδύναμο, ηλικιωμένο – και με τον βίο τους δίδουν διαχρονικό παράδειγμα στον απανταχού Ελληνισμό και στις νέες γενεές και προάγουν την ποιότητα της Πολιτείας, της Οικουμένης, της Φύσης. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ “ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ 2022”

Από το 2019, έτος ίδρυσης του ΣΠΕΚ έχουν τιμηθεί σημαντικοί Άνθρωποι του Πολιτισμού, άλλοι επώνυμοι και άλλοι αθόρυβοι αλλά εξίσου ουσιαστικοί, όπως για παράδειγμα ο Αυστριακός Βάλτερ Πούχνερ Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Μεξικάνα Ναταλία Μορελεόν, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μεξικού, η Ζωή Σαμαρά, Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΑΠΘ και ο Απόδημος Κύπριος Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Μουσικοσυνθέτης κλασσικών έργων και τραγωδιών. Και οι τέσσερις βραβεύσεις χαιρετίστηκαν από ανθρώπους Ανθρωπισμού, των Γραμμάτων και Τεχνών, από έγκριτα μέσα μαζικής επικοινωνίας και αυτό ας θεωρηθεί ως δικαίωση της Κριτικής Επιτροπής. Φέτος, η Κριτική Επιτροπή του Θεσμού βραβεύσε την Ελληνίδα Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον Απόδημο Κύπριο Καθηγητή και ιατρό Κύπρο Νικολαῒδη, οι οποίοι αμφότεροι επιτέλεσαν ένα σημαντικό έργο προς τον Άνθρωπο για τη βιολογική και πνευματική ευημερία του.

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ): Με βάση τα Κριτήρια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, η Κριτική Επιτροπή για το εν λόγω Βραβείο υπερψήφισε, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε και απένειμε το Βραβείο για το 2022, για τη – μεταξύ άλλων – πολυετή ευεργετική συμβολή της στην δημιουργία Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και στην ευδόκιμη διοίκηση του ως Πρύτανις. Πρωτοστάτησε σε θέματα Ισότητας Φύλων, φιλαναγνωσίας, ενώ ανέπτυξε επιστημονικές θέσεις για μια Οικονομία ικανή να καλύπτει κρίσιμα κοινωνικά θέματα όπως η ανάπτυξη νέων, η παραγωγή, η εργασία, τα ελλείματα, το δημόσιο χρέος κ.ά. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κύπρος Νικολαῒδης (ΣΠΕΚ ΠΑΙΔΕΙΑ): Mεβάση τα Κριτήρια του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, η Κριτική Επιτροπή για το εν λόγω Βραβείο υπερψήφισε, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε και απένειμε το Βραβείο για το 2022 στον Κύπρο Νικολαῒδη για τη – μεταξύ άλλων – πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Καθηγητής Ιατρός παγκόσμιας εμβέλειας, θεμελιωτής του προγεννητικού ελέγχου, της ενδομήτριας ιατρικής και της εμβρυικής χειρουργικής – που έχουν σώσει την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, νεογέννητων και εμβρύων – και ως πρωτοπόρος Διδάσκαλος νέων γενεών ιατρών. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ VIDEO ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κατ’ εξαίρεση φέτος, η Κριτική Επιτροπή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου / ΣΠΕΚ για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ με Ειδική ψηφοφορία ψήφισε τιμητικά, το δε Δ.Σ. του ΣΠΕΚ επικύρωσε την ψηφοφορία και απονέμει τον τιμητικό Τίτλο: «Εξέχουσα Διάκριση Για Ανθρωπισμό» στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης ΑλβανίαςΑναστάσιο για τη, μεταξύ άλλων, πολυετή ευεργετική συμβολή του ως Αρχιεπίσκοπος, σε Αλβανία, Βαλκάνια, Αφρική και με προγράμματα στους τομείς φιλανθρωπίας, υγείας, κοινωνικής προνοίας, εκπαιδεύσεως, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού, οικολογίας, ευημερίας προσφύγων, κοινωνικής υποδομής, Συνεργασίας των Εκκλησιών για την Ειρήνη και την Πίστη.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, που ανέλαβε τον συντονισμό και την παρουσίαση της τελετής βράβευσης, είπε μεταξύ άλλων:

Εκλεκτοί τιμημένοι με το Βραβείο Ανθρωπισμού, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και Κύπρο Νικολαῒδη. Η Κριτική Επιτροπή ορθά, κατά την άποψή μου, σας βραβεύει. Αυτό που ξεπερνά κάθε βαθμολογία και ψήφο είναι το ύψος του Ανθρωπισμού σας για έργα σας που παραμένουν κρυφά, χωρίς να φτάνουν στη γνώση μας. Δεν βαθμολογείται το βάθος της πίστης σας στην ίδια τη Ζωή, που σας ξεχωρίζει, η δε ποιότητα του έργου σας, επιβεβαιώνεται στην απλή και σοφή ρήση του Μένανδρου «Ως χαρίεν έστ’ άνθρωπος, όταν άνθρωπος η». Να χαίρεστε την ταυτότητα σας ως Άνθρωποι (με Α κεφαλαίο). Το «Βραβείο Ανθρωπισμού» για το 2022 ,που σας απονέμει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, είναι το έλασσον που δεν δύναται να αντισταθμίσει το μείζον, δηλαδή το ίδιο το έργο σας, που συνεχώς και πιο πολύ θα δικαιώνεται.

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76