UA-49499200-1

Βοηθός Επισκόπου στην Ι. Μητρόπολή μας εξελέγη ο Αρχιμ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και θερμής εισηγήσεως του Προέδρου Αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξέλεξε, αργά το απόγευμα της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2023, με εντυπωσιακή πλειοψηφία, τον Πρωτοσύγκελλο και λαμπρό κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Θεόφιλο Μαντζαβράκο, Βοηθό Επίσκοπο της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο νέος Επίσκοπος έλαβε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Λακεδαιμονίας. Πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η ημέρα και ο τόπος της χειροτονίας του νέου Επισκόπου.

Η Ιερά Μητρόπολή μας συγχαίρει θερμά τον εφηφισμένο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας, του εύχεται δε την εκ Θεού ενδυνάμωσή του, ώστε να φέρει εις πέρας με επιτυχία το σημαντικό έργο που αναλαμβάνει.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑΣ

Ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, κατά κόσμον Γεώργιος, γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ανατράφηκε και πραγματοποίησε τίς εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του. Έλαβε το απολυτήριο από το εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου το 1995. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και έχει παρακολουθήσει όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια πού έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη.

Το έτος 2000 εκάρη  μοναχός, υπό τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 30/01/2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης και υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Στις 8/3/2002, υπό τού ιδίου Μητροπολίτου, χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πρεσβύτερος και στις 25/03/2009 έλαβε το Οφφίκιον τού Αρχιμανδρίτου.

Διά έλλειψη Ιερέων, μετά μεγάλης προθυμίας εφημέρευσε σέ 13 χηρεύουσες ενορίες, ενώ από το 2007 Υπηρετεί ως Εφημέριος, Ιεροκήρυξ, Κατηχητής και Πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Μητροπολιτικού Ιεροῦ Ναού της Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Επίσης είχε για αρκετά χρόνια την ευθύνη διά την λειτουργική εξυπηρέτηση του Στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης και την πνευματική καθοδήγηση των οπλιτών.

Του έχει ανατεθεί ἡ εποπτεία λειτουργίας του κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ἡ εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» και η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου».

Είναι Πρόεδρος των δύο Προσκυνηματικών Ιερων Ναών α) Αγίου Δαβίδ του εν Εύβοια και Αγίου Ιακώβου, Ποταμιάς και β) Αγίου Νικολάου εν Κατσαρού. Από το έτος 2010 είναι συνεργάτης τοῦ Ραδιοφωνικού Σταθμού τῆς Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Από το έτος 2014 έως σήμερα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Από το 2000 διακονεί τίς εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις τῆς Ιεράς Μητροπόλεως ως υπεύθυνος Ιερέας και πνευματικός.

Το έτος 2018 ὁ Σεβασμιώτατος του ανέθεσε τα καθήκοντα τοῦ Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Διά αποφάσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου είναι υπεύθυνος διά την λειτουργική εξυπηρέτηση όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενος τῆς ἀνασυσταθείσης Ιστορικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Ταϋγέτης. Εχρημάτισε Ηγούμενος των Ιερών Μονών Οσίου Θωμά τοῦ εν Μαλαιώ και Ζωοδόχου Πηγής Καστρίου, μέχρι τῆς επανδρώσεως αὐτῶν.

Επίσης, κατόπιν αποφάσεως της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους και συγκαταθέσεως του Μητροπολίτου, είναι αντιπρόσωπος-Οἰκονόμος του εν Σπάρτη Ιερού Μετοχίου της Παναγίας Πορταϊτίσσης.

Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76