UA-49499200-1

Αφιέρωμα στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη στην ΕΡΤ2

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον νεοφανή Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, παρουσιάζει «Η Αυλή των Χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, στις 8:00 το βράδυ, στην ΕΡΤ2.

Ο Γέροντας Πορφύριος περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, μέσα στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Γεράσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών. Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα», συμπαραστάθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν την ανάγκη του.

Ξεκίνησε τον μοναστικό του βίο από την έρημο των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και εκεί κατέληξε στην πρώτη του μετάνοια, «κρυβόμενος» το τελευταίο διάστημα της ζωής του, από τον κόσμο που διαρκώς πλήθαινε, καθώς η φήμη του εξαπλωνόταν, όπως και τα σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία τον είχαν εξουθενώσει.

Τα χαρίσματά του εκπληκτικά και ο λόγος του γλυκός, ποιητικός και βαθύτατα θεολογικός. Η πραότητα, η ευγένεια και η επιείκειά του υποδειγματική. Με άκρα ταπείνωση υπηρέτησε τον άνθρωπο, δίνοντας αγάπη και χαρά σε πλήθος χριστιανών και χάρισε λόγο παρηγορητικό σε απελπισμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές.

Στη φιλόξενη αυλή της ΕΡΤ2 ήρθαν και μίλησαν για τον βίο και τη διδασκαλία του:

  • ο οικονομολόγος Βασίλης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των Κοινωφελών Οργανισμών «Ο Άγιος Γεράσιμος» και «Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης»,
  • η καθηγήτρια Φυσικής Ασημίνα Αρχοντή και
  • η Νεκταρία Καραντζή, ψάλτρια-υμνωδός της ιερής θρησκευτικής μουσικής και της παραδοσιακής μουσικής, η οποία ξεκίνησε να ψάλλει και να σπουδάζει βυζαντινή μουσική έπειτα από παραίνεση του Οσίου Πορφυρίου, με την αμέριστη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο αφιέρωμα της εκπομπής.

Η κάμερα της εκπομπής επισκέφτηκε το Ιερόν Ησυχαστήριον «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», το οποίο ίδρυσε ο Άγιος Πορφύριος στο Μήλεσι και συνάντησε την καθηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία, την αδελφή Πορφυρία και τον Σαράντο Καραντζή, οι οποίοι μας διηγούνται θαυμαστά γεγονότα από τη βιοτή του.

Κατανυκτικούς ύμνους ψάλλουν στην εκπομπή:

  • ο άρχων πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φώτιος Κετσετζής,
  • ο άρχων μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χάρης Νταραβάνογλου,
  • η Άννυ Αγάθου, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μέλος της γυναικείας βυζαντινής χορωδίας «Ψάλτριες», του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών και
  • τα αδέλφια Αθανάσιος και Νικόλαος Λιλιόπουλος, οι οποίοι προέρχονται από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην ψαλτική τέχνη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Στέφανος Δορμπαράκης, Μανούσος Κλαπάκης.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας
Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής
Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου
Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Πηγή: ΕΡΤ

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76