UA-49499200-1

Από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων πλέον η χορήγηση άδειας πολιτιστικών εκδηλώσεων

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 4521Β’/2018) η υπ. αριθ. ΥΠΠΟΑ/Φ56/357180/256204/7869/3303/26.09.2018 Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι όροι και οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς  χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία.

Με βάση την πολιτική του Υπουργείου για το άνοιγμα των μνημείων στην κοινωνία και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να παραχωρούνται για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που διακρίνονται για την ποιότητα, την αισθητική και καλλιτεχνική τους αξία, όπως συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου και χορού, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και συνέδρια.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η έγκριση της παραχώρησης αποτελεί πλέον αρμοδιότητα απευθείας των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των ΜουσείωνΕξαιρούνται μόνο οι εμβληματικοί χώροι, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Ηρώδειο, η Πνύκα, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο τηςΑρχαίας Αγοράς Αθηνών, ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, το θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το πρώην Βασιλικό Κτήμα και το Θερινό Ανάκτορο Τατοΐου, καθώς και η Μακρόνησος, για τα οποία η αρμοδιότητα παραμένει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Συνεπώς, με την Υπουργική Απόφαση διασφαλίζεται αφ’ ενός ο συγκερασμός της προστασίας, υλικής και ηθικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς με την περαιτέρω ένταξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων των μουσείων και στη σύγχρονη κοινωνική ζωή και το άνοιγμά τους στην καλλιτεχνική δημιουργία και αφ’ ετέρου επιτυγχάνεται, μέσω της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, σημαντική απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.

Πηγή: news.travelling.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76