UA-49499200-1

Από τη Σαπφώ στην Κική Δημουλά, με ήχους αρχαίας λύρας

26-11-2016_apo-ti-sapfo-stin-kiki-dimoula-me-ixous-arxaias-luras

Η αρχαία λύρα ηχεί μετά από 1.600 χρόνια σε έναν διάλογο με τη σύγχρονη ελληνική ποίηση και όχι μόνο, μέσα από τον νέο κύκλο παραστάσεων που εγκαινιάζει το Half Note, μία Κυριακή κάθε μήνα, φιλοξενώντας στη σκηνή του μελοποιήσεις του συνθέτη και μουσικού Νίκου Ξανθούλη.

Η αρχή θα γίνει αυτήν την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με την παράσταση «Αρχαία λύρα επέστρεφε – Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά». Με καλεσμένη την ηθοποιό Πέμη Ζούνη και τη μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η αρχαία λύρα, στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη, θα τυλίξει μουσικά την ποίηση δύο γυναικών με 26 αιώνες διαφορά. Δύο Ελληνίδες ποιήτριες, η Σαπφώ και η Κική Δημουλά, δυο φωτεινά πνεύματα που κολυμπούν στην ίδια γλώσσα, συναντώνται με σκοπό να δαμάσουν τον έρωτα, το πάθος, την ίδια την ύπαρξη.

13.5.2015_Κική Δημουλά

Η Πέμη Ζούνη, γνωστή για την ιδιαίτερη αγάπη της τόσο στη Σαπφώ, όσο και στην Κική Δημουλά, θα διαβάσει έργα τους, με τη συνοδεία του Νίκου Ξανθούλη στην αρχαία λύρα ή το πιάνο, ενώ η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου θα ερμηνεύσει τα μελοποιημένα ποιήματα, με συνοδεία αρχαίας λύρας, βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου. Η αρχαία λύρα, σε μια νέα ζωή,  μονολογεί  και συνδιαλέγεται με το πιάνο, το βιολοντσέλο, το τύμπανο, υπογραμμίζοντας το όργανο των οργάνων, την ανθρώπινη φωνή. Συμμετέχουν ο Θωμάς Στεφανίδης στο βιολί και η Χριστίνα Κολοβού στο τσέλο.

26-11-2016_apo-ti-sapfo-stin-kiki-dimoula-me-ixous-arxaias-luras_1

Με ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική αναγνώριση

Ο Νίκος Ξανθούλης, με ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική αναγνώριση στο ελληνικό και διεθνές μουσικό τοπίο, με συνθέσεις, κονσέρτα, διαλέξεις και βραβεία σε περισσότερες από τριάντα χώρες, μας μεταγγίζει τη γνώση και την εμπειρία του στη μελοποίηση και τη σχέση του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού στίχου. Κορυφαίος τρομπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μελετά, τα τελευταία χρόνια, τη θεωρία και την πρακτική της αρχαίας λύρας,  μέσα από τις αγγειογραφίες, τα αρχαία μουσικοθεωρητικά κείμενα και την πρωτότυπη αρχαία μουσική.

Βραβευμένος από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archaeological Institute of America), ο Νίκος Ξανθούλης πραγματοποίησε πρόσφατα μεγάλη περιοδεία στην Αμερική, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να επικοινωνήσει το μαγικό όργανο της αρχαίας Ελλάδας, να αναλύσει τη μουσική πρακτική, να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και να βιώσει τον θαυμασμό και την έκπληξη από τη διεθνή Ακαδημαϊκή και μουσική κοινότητα.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr, viva.gr και artinfo.gr.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76