UA-49499200-1

Ανακοινώθηκαν οι αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στη Μάνη

Ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, η ενεργοποίηση της ειδικής διαδικασίας για την οικονομική στήριξη μεταξύ άλλων και των αγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης, των οποίων κάηκαν οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ποσοστό που θα καταβληθεί ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Δηλαδή θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.

Δικαιούχοι σε αυτή τη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν πληρώσει την εισφορά τους στον ΕΛΓΑ, ενώ μέριμνα έχει ληφθεί και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι όμως πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και για το λόγο αυτόν θα ενεργοποιηθεί η σχετική διαδικασία στην αμέσως επόμενη φάση.

Σε επόμενο στάδιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτίμησης των ζημιών με την εξατομίκευση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάσει αυτοψιών και εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και βάσει της τελικής τιμής εκτίμησης ανά είδος πολυετούς καλλιέργειας και σοβαρότητας της ζημιάς.

Με αφορμή τις επικείμενες αποζημιώσεις, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Πιστεύω ότι αυτή η ανακοίνωση, αποτελεί ένα πρώτο μέτρο στήριξης του αγροτών που  καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.
Θα παρακολουθώ στενά την όλη διαδικασία με στόχο να φθάσουμε σε ένα ελπιδοφόρο για την περιοχή αποτέλεσμα….

Τέλος, με ανακοίνωση της η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, επισημαίνει ότι οι δικαιούχοι της πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση και φάκελο για την επιχορήγηση του Ν.4797/2021 το αργότερο έως και την 31η Ιανουαρίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και συγκεκριμένα:

Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι αιτήσεις υποβάλλονται έντυπα ή ηλεκτρονικά:

  • Στη γραμματεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 2ο χιλ. ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, Σπάρτη,
  • Στην ΔΑΟΚ ΠΕ Λακωνίας, 2ο χιλ. ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, Σπάρτη,
  • Ηλεκτρονικά στο email: daok@lakonia.gr,
  • Ηλεκτρονικά στο email: k.samiotis@lakonia.gr, a.koutrelakos@lakonia.gr, m.kaloidou@lakonia.gr και
  • Στους κατά τόπο Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Ανατολικής Μάνης ώστε να προωθηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα ή στην αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, κατά την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2731363134, 2731363333, 2731063315

 Για τις επιχειρήσεις οι αιτήσεις υποβάλλονται έντυπα ή ηλεκτρονικά:

  • Στη γραμματεία της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, 2ο χιλ. ΕΟ Σπάρτης-Γυθείου, Σπάρτη,
  • Ηλεκτρονικά στο email: e.agritelis@lakonia.gr, m.kaloidou@lakonia.gr και
  • Στους κατά τόπο Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Ανατολικής Μάνης ή στην αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής κατά την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2731363134, 2731363256, 2731063257

Check Also

Γ. Στασινός για εκτός σχεδίου δόμηση: Πρέπει να ζούμε στην πραγματικότητα

Δικαίωμα δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως ισχύει τα τελευταία 50 χρόνια έως σήμερα και …

G-EZ117CQG76