UA-49499200-1

Αγαμέμνων «Ατρείδες» στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη

Ο Δήμος Ευρώτα, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία» και ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου Αιχμή, παρουσιάζουν το έργο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ «ΑΤΡΕΙΔΕΣ» (Αγαμέμνων-Κλυταιμνήστρα-Ορέστης), την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 21:00, στο Επιδαύριο Θέατρο Βλαχιώτη.

Ο χορός της Εξουσίας, διαρκής και καταπιεστικός, βγαλμένος μέσα από το μύθο των Ατρειδών. Τα πρόσωπα του μύθου των Ατρειδών, όταν τα πήρε ο Ποιητής και τα ξανάπλασε, έπαψαν να είναι σύμβολα μονάχα. Γίνανε πλάσματα ζωντανά, αυθύπαρκτα και αυτόνομα, με σάρκα και με αίμα. Δεν τα αγγίζει ο χρόνος, ζουν και υπάρχουν πάντοτε στο παρόν. Θύματα και θύτες, ένοχοι κι αθώοι συγκρούονται και πάλι. Καθένας προβάλλει τη δική του αλήθεια και διεκδικεί τη δικαίωση.

Οι ήρωες του έργου συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά απευθύνονται σε μας. Η συναρπαστική δράση και ο καίριος λόγος αφορούν το σήμερα. Ανοίγουν μια χαραμάδα από φως μέσα στη σκοτεινιά που βιώνουμε.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
Η κόμη του Αγαμέμνονα, σκεπάζει την Αργολίδα Γη. Εκεί στο Αραχναίο βουνό κοιμάται ατάραχος ο βασιλέας, ο γιός του Ατρέα και προστατεύει με τον ίσκιο του όλη τη γη της Αργολίδας. Στο μοιραίο ανάκτορο των Μυκηνών ακούγονται ακόμα οι φωνές των Ατρειδών, σαν να μπαινοβγαίνουν απ’ τις χαραμάδες των Κυκλώπειων τειχών. Σαν να ζητάνε εξιλέωση για τη θυσία της Ιφιγένειας, προς χάριν του ξεσηκωμού των Αχαιών για το φευγιό τους για την Τροία, για τη μοιραία εκστρατεία της εκδίκησης της Αρπαγής… της Ελένης… της ωραίας Ελένης… Σαν να ζητάνε αιώνια συγγνώμη για τη θυσία των Αχαιών που έπεσαν στο Σκάμανδρο και στη ματωμένη παραλία …για μια Ελένη… για μια απαχθείσα Ελένη…

Η Κλυταιμνήστρα σήκωσε το σπαθί και το έμπηξε στα σπλάχνα του Ατρείδη,  και με το αίμα του θα ξεπλύνει την έπαρση και την …Ύβρη του βασιλέα των Μυκηνών… Το πνεύμα της Ιφιγένειας γυρίζει ανάμεσα στους Ατρείδες και στρέφει τα σπαθιά τους στα ίδια τους τα σπλάγχνα. Ο θάνατος με τη μορφή της Εκδίκησης, επιστρέφει, οπλίζει το χέρι του Ορέστη και βάζει τέλος ή κάνει την αρχή στο χορό του Θανάτου.. Πάντως η μορφή του Αγαμέμνονα περιφέρεται ακόμα στα ερείπια των Μυκηνών και ο θάνατός  θα πάρει μαζί του το μυστικό του ονείρου του. Αυτή είναι η ιστορία των Ατρειδών. Αυτή είναι η ιστορία της χώρας μου. Αυτή είναι η ιστορία των ανθρώπων. Ο Ορέστης χάθηκε αλλά η μνήμη του Αγαμέμνονα υπάρχει ακόμα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συντελεστές:
Δραματουργική επεξεργασία-σύνθεση κειμένων: Στέφανος Νικολαΐδης
Σκηνικά-εικαστική διαμόρφωση χώρου: Μιχάλης Αγγελάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολαΐδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Κωνσταντούλας
Μουσική: Γιώργος Χατζηχρόνογλου
Φωτισμοί: Στέφανος Κομιανός
Φωτογραφίες-Promo video: Γιάννης Φαλκώνης
Makeup design: Ανδρομάχη Σαρφατή
Ηχοληψία: Studio Arttracks
Διαδικτυακή υποστήριξη HelpU.eu

Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Φιλοσόφου, Γιάννης Νικολαΐδης, Γιάννης Τσιώμου.

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76