UA-49499200-1

«Έτσι πολύ ατένισα…» το αρχαίο κάλλος

23.5.2015_«Έτσι πολύ ατένισα…» το αρχαίο κάλλος

Με θεματολογία – αναφορά στο ομότιτλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο εικαστικός Κώστας Παπανικολάου παρουσιάζει την περιοδική του έκθεση, με τίτλο «Έτσι πολύ ατένισα…», η οποία εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, σήμερα, Σάββατο 23 Μαΐου, στις 8 το βράδυ.

Σε επιμέλεια της αρχαιολόγου Μαρίας Γιαννοπούλου και της ιστορικού τέχνης Τατιάνας Σπινάρη – Πολλάλη, η έκθεση εστιάζει στην αδιάλειπτη ακατάλυτη ομορφιά, το αρχαίο «κάλλος», με πηγή έμπνευσης το παρακάτω ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, που γράφτηκε το 1917:

τσι πολ τένισα…
Τ
ν μορφι τσι πολ τένισα
πο
πλήρης εναι ρασίς μου…
Γραμμ
ς το σώματος…Κόκκινα χείλη…Μέλη δονικ
Μαλλι
σν π γάλματα λληνικ παρμένα
πάντα
μορφα, κι χτένιστα σν εναι,
κα
πέφτουν πάνω στ σπρα μέτωπα…
Πρόσωπα τ
ς γάπης, πως τ θελεν ποίησίς μου…  μς στς νύχτες τς νεότητός μου,
μέσα στ
ς νύχτες μου, κρυφ συναπαντημένα…

Παρουσιάζοντας, ως θεατές και θεώμενες ταυτόχρονα, επτά ολόσωμες προσωπογραφίες από νέες κοπέλες, τα έργα του Κώστα Παπανικολάου εκτίθενται στην αίθουσα του ισογείου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρείται μια «συνομιλία» ανάμεσα στα τρισδιάστατα αρχαία έργα, ελεύθερα τοποθετημένα στον χώρο, και στις δισδιάστατες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη. Διαιωνίζεται, έτσι, η θέαση, το «ατένισμα».

Τα έργα απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα, σε φυσικό μέγεθος, επτά σύγχρονες κοπέλες, ως παραπομπή και υπαινιγμό στην καθημερινότητα των επισκεπτών του Μουσείου. Οι μορφές – προσωπογραφίες στέκονται ελεύθερα στον χώρο, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ως ενότητα. Εμφανίζονται ως σύγχρονοι θεατές, που παρατηρούν, «ατενίζουν», δηλαδή εκτείνουν το βλέμμα τους στον χώρο και τον χρόνο.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για εκθέματα – έργα τέχνης, με αφετηρία πρόσωπα υπαρκτά και οικεία στον καλλιτέχνη, τα οποία, επιπροσθέτως, επιφορτίζονται με τον ρόλο του αρχαίου θεατρικού χορού: εκφράζουν και σχολιάζουν το κοινό αίσθημα. Λειτουργούν, επομένως, σε δύο επίπεδα, ως φορείς και ως δέκτες διαχρονικής αισθητικής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, συνεργάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με την Γκαλερί Citronne, στον Πόρο.

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί να συνδέσει παραγωγικά τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η συνεργασία αυτή επιχειρεί να αναδομήσει τη σχέση του Μουσείου με την κοινωνία, καθώς προβάλλει προοπτικά την ενότητα του χρόνου και τη συνέχεια της τέχνης.

Πληροφορίες
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου: Πόρος, τηλ.: 22980 23276. Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου – 20 Σεπτεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 8.00 – 15.00, Δευτέρα: κλειστά.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

To 2ο B&W Athens Photography έρχεται στην Αθήνα από 24-26/2

Η Blank Wall Gallery, διοργανώνει το 2ο B&W Athens Photography, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων …

G-EZ117CQG76