UA-49499200-1

Ένα νέο σχολικό μουσείο κοσμεί την κοινότητα των Βελιών

Μνήμες, αναμνήσεις, συναισθήματα και εικόνες του παρελθόντος ξυπνούν στο νέο σχολικό μουσείο, που άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις Βελιές, την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βελιών «Η Αναγέννηση» στη προσπάθεια του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, διαμόρφωσε μία από τις δύο αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου, με αντικείμενα και εικόνες εκείνης της άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου το χειροκίνητο κουδούνι σήμανε το διάλειμμα…τότε που στη μέση μιας αίθουσας δέσποζε μια ξυλόσομπα για να ζεστάνει 40 μαθητές…τότε που το μάθημα γινόταν πρωί-απόγευμα και όλη η περιουσία ενός μαθητή περιοριζόταν σε ένα τετράδιο…

Την τελετή των εγκαινίων ευλόγησε ο εφημέριος της ενορίας π. Νικόλαος Κατσουλώτος.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Σαρρή, ο οποίος ουσιαστικά διαδέχθηκε και αποτελεί συνέχεια του Συλλόγου των απανταχού Βελιωτών, στο σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε:

Όλες οι γενιές έχουμε ένα κοινό σημείο αναφοράς, το Σχολείο. Ο καθένας μας έχει αμέτρητες ιστορίες να διηγηθεί και είναι φυσικό αφού η εκπαίδευση αποτελεί ζυμωτήριο της προσωπικότητάς μας και ένας από τους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και στήριξης του Ελληνισμού.

Από σήμερα αυτός ο αγαπημένος χώρος αλλάζει μορφή. Για τους μεγαλύτερους γίνεται χώρος έντονων αναμνήσεων ενώ για τα παιδιά χώρος που κεντρίζει την περιέργειά τους δίνοντας έτσι αφορμή για μάθηση.

Μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου μας στοχεύουμε στην προαγωγή του πολιτισμού, στη διατήρηση των εθίμων του τόπου και κυρίως να έρθουμε όλοι πιο κοντά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με την ιστορία του σχολείου και παράλληλα συνεντεύξεις εκπαιδευτικών που δίδαξαν σε αυτό, από το έτος λειτουργίας του (1951) μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε να λειτουργεί (2011).

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών σε διατελέσαντες εκπαιδευτικούς στο Δημοτικό Σχολείο Βελιών, κάποιοι από τους οποίους δεν είναι εν ζωή και συγκεκριμένα:

  • Στον αείμνηστο Δημήτριο Ανδρεσάκη, την οποία παρέλαβε ο εγγονός του Δημήτριος Σκίκος,
  • Στον Παναγιώτη Σταυρόπουλο,
  • Στον Κωνσταντίνο Νιάκολα,
  • Στην αείμνηστη Θεοδώρα Τσαγκάρη, την οποία παρέλαβε ο σύζυγός της Γρηγόρης Κουρκούλης,
  • Στην Έλλη Καραμούτσου,
  • Στην Ελένη Αναγνωστοπούλου και
  • Στην Πένυ Μπαμπάνη.

«Σήμερα τιμήσαμε εκπαιδευτικούς που διάβηκαν το κατώφλι του Δημοτικού Σχολείου Βελιών (1951-2012) και ξυπνήσαμε μνήμες που μας έχουν μείνει αλησμόνητες…» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ένα ταξίδι στο παρελθόν μόλις ξεκίνησε, τότε που η τάξη μύριζε κιμωλία, τα γόνατα μάτωναν στα χώματα, η πόδια απαραίτητη φορεσιά και η βέργα εργαλείο του δασκάλου… Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι…».

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι στις Βελιές λειτουργεί εδώ και χρόνια λαογραφικό μουσείο, έργο του εν ενεργεία τότε συλλόγου των απανταχού Βελιωτών, υπό την προεδρία του Θεόδωρου Σαρμπάνη. Είναι μια επίσης αξιόλογη προσπάθεια η οποία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και οφείλει, μαζί με το νέο σχολικό μουσείο να τύχουν της αμέριστης συμπαράστασης και προστασίας, προκειμένου να επιτελούν το πολύ σημαντικό τους έργο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσαφατίνου, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, η πρόεδρος του νομικού προσώπου Παναγιώτα Αλειφέρη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Νικολινάκος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμων Μονεμβασίας και Ευρώτα κ.κ. Άννα Βλάχου και Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Άγγελος Τσιμπίδης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΦΩΤΟ: facebook/ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΩΝ “Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ”

Check Also

Τα βιβλιοπωλεία Μονεμβασίας ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση, τα βιβλιοπωλεία της Μονεμβασίας, «ΧΑΡΤΙ ΜΟΛΥΒΙ» της Κατερίνας Κλινάκη, «4BOOKS&TOYS» του …

G-EZ117CQG76