UA-49499200-1

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άνθιμου Επισκόπου Έλους

Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Άνθιμου Επισκόπου Έλους, δωρεά του ομογενούς Βασιλείου Σταματάκου στην μνήμη των γονέων του (Ευαγγέλου και Ελένης Σταματάκου).

Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημοσθένης Τζανάκος. Ο δωρητής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προσφορά του Ελληνισμού της διασποράς στα Εθνικά μας θέματα. Προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας τιμώντας τους προγόνους μας.

Ο κεντρικός ομιλητής, Μιχάλης Σταματάκος, ιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος,  αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στην μαχητικότητα του Άνθιμου, αλλά και στην ταπεινοφροσύνη του Επισκόπου από το Στενό της Αρκαδίας της οικογένειας Σκαλιστήρι.

Καταλήγοντας είπε ότι ο Έλους Άνθιμος Σκαλιστήρης, η σημαντική αυτή αλλά και ταυτόχρονα λησμονημένη στις μέρες μας προσωπικότητα της πρώτης φάσης της Ελληνικής Επανάστασης, απεβίωσε στην Τριπολιτσά τον Σεπτέμβριο του 1821,θύμα και αυτός της επιδημίας τύφου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:  «Με αυτή την προτομή στον Έλος του Δήμου Ευρώτα αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε ένα ξεχασμένο αλλά σημαντικό ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο πάτερ Βασίλειος Καπερώνης εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Ευσταθίου, ο δημιουργός της προτομής κ. Δημοσθένης Τζανάκος και ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάχης Λακωνίας κ. Νίκων Τζινιέρης ο π. Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι, ιερείς της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Κοινότητα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Έλους.

Πηγή: krokeai.gr

Check Also

Απαγόρευση καύσης από σήμερα 15/4 σε όλη την Πελοπόννησο

Απαγορεύεται η χρήση πυρός από σήμερα 15 Απριλίου 2024 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εξαιτίας των καιρικών …

G-EZ117CQG76