UA-49499200-1
Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023

«Όχι» Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην Π.Ν.Π. για τα «διαθέσιμά» τους

22.4.2015_Όχι Δημάρχων και Περιφερειαρχών στην ΠΝΠ για τα διαθέσιμά τους

Κοινό μέτωπο αποφάσισαν Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους και της Περιφέρειες της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε., σήμερα το απόγευμα, μετά και την ολοκλήρωση των δύο ξεχωριστών συνεδριάσεων τους, όταν αντιπροσωπεία των Περιφερειαρχών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστό, επισκέφτηκε τα Γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε.

Παράλληλα, αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Επισημαίνεται, ότι και στις συνεδριάσεις, προκειμένου να τους ενημερώσει, συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Συγκεκριμένα, τα Δ.Σ. των Κ.Ε.Δ.Ε. και ΕΝ.Π.Ε., μετά τις σημερινές συνεδριάσεις τους, κατέθεσαν τις ακόλουθες αποφάσεις – ψηφίσματα:

Το ψήφισμα – απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. 

«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

  1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
  2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
  3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.
  5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.»

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.»

Πηγή: epoli.gr