UA-49499200-1

Ω3 λιπαρά οξέα: 3 φυτικές πηγές που θα τα αυξήσουν

24.7.2015_Ω3 λιπαρά οξέα

Ακούμε πολλά για τα θαυματουργά Ω3 λιπαρά οξέα, αλλά ξέρουμε αλήθεια πού θα τα βρούμε;

Δεν είναι τυχαίο που οι Εσκιμώοι και οι Ιάπωνες παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Το μυστικό πίσω από αυτή την ιδιαιτερότητα είναι τα θαυματουργά Ω3 λιπαρά οξέα.

Πού ωφελούν;

Τα Ω3 λιπαρά οξέα αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής, καθώς ωφελούν ιδιαίτερα την υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

-Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

-Συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και στην πρόληψη των αρρυθμιών.

-Μειώνουν την πιθανότητα απώλειας μνήμης.

-Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

-Καταπολεμούν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

-Προλαμβάνουν το εγκεφαλικό.

-Αποτρέπουν την εμφάνιση της νόσου Parkinson.

Φυτικές πηγές Ω3

Οι πιο συνηθισμένες πηγές αυτών των θαυματουργών λιπαρών που γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και τα ιχθυέλαια. Ωστόσο, μπορείτε να τα αναζητήσετε και σε φυτικές πηγές. Πιο συγκεκριμένα, θα τα βρείτε στις παρακάτω πηγές:

-Λιναρόπορος: πρόκειται για ένα σπόρο που δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, γι’ αυτό και μπορείτε να τον προσθέσετε παντού, από τη σαλάτα, μέχρι το φαγητό ή το γιαούρτι και τα δημητριακά σας, ενώ διατηρείται στο ψυγείο για πολύ καιρό. Δύο κουταλιές λιναρόσπορου την ημέρα στη διατροφή σας είναι αρκετές για να αποκομίσετε τα οφέλη του μακροπρόθεσμα.
-Κουνουπίδι: αποτελεί πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σε συνδυασμό με άλλα φιλικά για την καρδιά συστατικά του, όπως κάλιο, μαγνήσιο και νιασίνη τη διατηρούν γερή και υγιή. Ένα φλιτζάνι κουνουπίδι περιέχει περίπου 37mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ για να διατηρήσετε τις θρεπτικές του ουσίες, οι ειδικοί συστήνουν να μην το αφήνετε στον ατμό για παραπάνω από 5-6 λεπτά.

-Λαχανάκια Βρυξελλών: Μια μερίδα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχει περίπου 430 mg άλφα-λινολενικού οξέος, περισσότερο δηλαδή από το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Δοκιμάστε τα στον ατμό, χωρίς να τα αφήσετε περισσότερο από 5 λεπτά, έτσι ώστε να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους.

 

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76