UA-49499200-1

Ψαραντώνης: «Η Ιστορία μας υπάρχει, είναι πάντα παρούσα»

4.3.2015_Ψαραντώνης «Η Ιστορία μας υπάρχει, είναι πάντα παρούσα»

Η θρυλική μορφή της κρητικής μουσικής που διακρίνεται για τη βαθιά γνώση και την ανησυχία του για την παράδοση, εξαιτίας της οποίας τον έχουν χαρακτηρίσει «πανάρχαιο και ταυτόχρονα νέο», ο Ψαραντώνης, έρχεται να μας βυθίσει στο μυσταγωγικό μουσικό του σύμπαν και μας μιλά για τις συναυλίες του στην Αθήνα.

Με τον τίτλο «Του κύκλου τα γυρίσματα», την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του και το προσωπικό του ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων, ο Ψαραντώνης θα μας χαρίσει 5 μοναδικές βραδιές, με τη συντροφιά της Νίκης Ξυλούρη και του δεξιοτέχνη στο λαούτο, Γιάννη Παξιμαδάκη, στο Half Note Jazz Club, από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου.

Μέλος της πιο γνωστής μουσικής οικογένειας της Ελλάδας, των Ξυλούρηδων, αδελφός του Νίκου και του Γιάννη Ξυλούρη, με τα  παιδιά και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών, να κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και της Κρήτης, ο Αντώνης Ξυλούρης, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ. Μάλιστα, μια από τις λύρες του εκτίθεται στο The World’s First Global Musical Instrument Museum, στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου και προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο να παίζει με τον μοναδικό του τρόπο.

Λακωνικός στον λόγο του, εστιάζοντας στην ουσία των πραγμάτων, ο Ψαραντώνης μιλά για τις συναυλίες του, για την παράδοση και για τη σημερινή Ελλάδα.

Σε τι θα μυήσετε το κοινό μέσα από «Του κύκλου τα γυρίσματα»;
Στη μουσική μου, στον δικό μου ήχο.

Τι έχουμε χάσει με την αποστασιοποίησή μας από την πραγματική μας Ιστορία, τους μύθους και την παράδοση;

Η Ιστορία μας υπάρχει, είναι πάντα παρούσα. Η παράδοση είναι η Ιστορία μας και, στην παράδοση, είναι η αληθινή τέχνη.
Τι χρειάζεται η σημερινή Ελλάδα, για να ξαναβρεί το φως της;
Ηγέτες αληθινούς, με ψυχή, με δύναμη στον νου. Έλληνες.

Πληροφορίες
Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 30 ευρώ, Β’ ζώνη, 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: halfnote.gr και viva.gr.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76