UA-49499200-1

Τη διαμαρτυρία συγγενών των δωρητών του οικοπέδου προκαλεί η μετονομασία του Γυμνασίου Μονεμβασίας

22.6.2015_Τη διαμαρτυρία συγγενών των δωρητών του οικοπέδου προκαλεί η μετονομασία του Γυμνασίου Μονεμβασίας

Την διαμαρτυρία των συγγενών των δωρητών της οικοπεδικής έκτασης, αδελφών Παναγιώτη και Γεωργίου Ανδρεσάκη, επί την οποίας ανεγέρθηκε το κτίρο του Γυμνασίου – Λυκείου Μονεμβασίας, προκαλεί η μετονομασία του σε «Γυμνάσιο Μονεμβασίας – Γιάννης Ρίτσος». Με επιστολή τους, οι κυρίες Ευαγγελία Γιαννοπούλου και Σταματική Τσατσαρώνη δηλώνουν την αντίδρασή τους, θεωρώντας ότι η παραπάνω ενέργεια δείχνει έλλειψη σεβασμού, στο πρόσωπο των ανθρώπων εκείνων που δώρισαν το οικόπεδο.

Ολόκληρη η επιστολή – διαμαρτυρία έχει ως εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

1)Ευαγγελίας Γιαννοπούλου, 2) Σταματικής Τσατσαρώνη, θυγατέρες Ιωάννη Σταθάκου και της Ειρήνης το γένος Ανδρεσάκη.

ΠΡΟΣ

1)Τον κ. Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη και το Δημοτικό Συμβούλιο.

2)Τον Σχολικό Σύμβουλο του Γυμνασίου Μονεμβασίας κ. Μανώλη Στεργιούλη.

3)Τον Διευθυντή του Γυμνασίου Μονεμβασίας κ. Νίκο Βλάχο και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου.

Τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

————————-

Είμαστε πρωτανηψιές των Αδελφών Παναγιώτη και Γεωργίου Ανδρεσάκη, Ευεργετών της Μονεμβασίας.

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την Εφημερίδα «ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ» (Φύλλο 68) την μετονομασία του Γυμνασίου Μονεμβασίας σε Γυμνάσιο Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος».

Ο σεβασμός και ο θαυμασμός μας για τον Μεγάλο Έλληνα Ποιητή Γιάννη Ρίτσο είναι δεδομένος και αναμφισβήτητος.

Ωστόσο η ανωτέρω ενέργεια αποτελεί έλλειψη σεβασμού και αγνωμοσύνη απέναντι στους Ευεργέτες της Μονεμβασίας. Οι θείοι μας Παναγιώτης και Γεώργιος Ανδρεσάκης εδώρισαν στην πατρίδα τους το οικοπέδο επί του οποίου ανηγέρθη το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου, συναισθανόμενοι την ανάγκη να μορφώνονται τα παιδιά της Μονεμβάσιας στον τόπο τους.

Πέραν της επιστολής μας που θα δημοσιευτεί σε μεταγενέστερο φύλλο, παραθέτουμε κείμενο από την Εφημερίδα «η ΦΩΝΗ της ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ» (Φύλλο 405 έτους 1998), με τίτλο «Είναι χρέος και υποχρέωσή τους» :

«Η απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Γυμνασίου Μονεμβασίας να ονομασθεί το Γυμνάσιο σε «Γυμνάσιο Γιάννη Ρίτσου» ήταν επιβεβλημένη. Τιμήθηκε η μνήμη του μεγάλου Μονεμβασιώτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου, που πρόβαλλε την Ελλάδα και τη γενέτειρά του διεθνώς. Όμως έπρεπε οι έχοντες το λόγο, να τιμήσουν και τη μνήμη των μεγάλων ευεργετών μας Αδελφών Ανδρεσάκη που δώρησαν τη μεγάλη οικοπεδική έκταση και ανηγέρθη το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και να δώσουν το όνομα «Γυμνάσιο Γιάννη Ρίτσου και Αδελφών Ανδρεσάκη». Μη διστάσουν τόσο η σχολική Επιτροπή όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να το πράξουν. Είναι για μας χρέος και υποχρέωσή τους»

Όταν δεν υπάρχει γη δεν μπορεί να θεμελιωθεί σχολείο, εκκλησία και γραφείο. Αυτή τη γη προσέφεραν οι Αδελφοί Ανδρεσάκη. Με αυτές τις δωρεές ανακούφισαν τον τόπο τους.  

Check Also

Στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας συμμετείχε η Σοφία Ζερβάκου

Με ένα λιτό και συμβολικό τελετουργικό, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου 2024, στο βωμό που υπάρχει …

G-EZ117CQG76