UA-49499200-1

Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός, για απάτη και πλαστογραφία μέσω διαδικτύου

20.7.2015_Απετράπη αυτοκτονία 25χρονου μέσω του Cyber Alert

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν επτά (7) υποθέσεις απάτης με υπολογιστή και πλαστογραφίας μετά χρήσεως, μέσω Διαδικτύου και συνελήφθη ο 30χρονος δράστης, νιγηριανής καταγωγής.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απάτη κατ΄ εξακολούθηση μέσω Διαδικτύου, χρήση πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία πιστοποιητικών, απάτη με υπολογιστή και πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Ο δράστης συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης μετά από επιστάμενες έρευνες και αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν  από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον άμεσο εντοπισμό του.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τα οποία ο προαναφερόμενος δράστης, είχε προβεί σε αγορά επτά (7) διαφορετικών ειδών και προϊόντων, μεγάλης αξίας, από γνωστή ιστοσελίδα δημοπρασιών και αγοραπωλησιών του Διαδικτύου.

Όπως διαπιστώθηκε, την αγορά είχε πραγματοποιήσει προσκομίζοντας αλλοιωμένα-πλαστογραφημένα αποδεικτικά συναλλαγών μεταφοράς χρημάτων, στα οποία εμφαίνονταν ψευδώς ότι είχαν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικές πληρωμές, μέσω συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης μεταφοράς χρημάτων, από λογαριασμούς του δράστη προς λογαριασμούς εμπόρων διαδικτυακών καταστημάτων.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι τελωνειακές Αρχές, οι οποίες εντόπισαν τα εν λόγω δέματα και παραδόθηκαν στο αρμόδιο υποκατάστημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων της υπόθεσης και εκδόθηκε παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε ψηφιακή αστυνομική έρευνα και πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τηλεπικοινωνιών και τα ΕΛ.ΤΑ., με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθεί η εμπλοκή του 30χρονου στις επίμαχες απατηλές αγορές.

Χθες (24-8-2015) κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε αστυνομική επιχείρηση στα ΕΛ.ΤΑ., απ΄όπου επρόκειτο να παραλάβει ο δράστης τα προϊόντα που είχε παραγγείλει με απατηλό τρόπο. Ο 30χρονος συνελήφθη από τους αστυνομικούς τη στιγμή που παραλάμβανε τα προϊόντα, επιδεικνύοντας πλαστό δελτίο Αιτήσαντος Ασύλου Αλλοδαπού.

Κατά τις έρευνες στην οικία και την σωματική έρευνα του δράστη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • επτά (7) δέματα με διάφορα προϊόντα – είδη που είχε παραγγείλει με τον ως άνω απατηλό τρόπο,
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα,
  • πλαστό Δελτίο Αιτήσαντος Ασύλου Αλλοδαπού,
  • αποδεικτικά έγγραφα σχετιζόμενα με τις τελεσθείσες αξιόποινες πράξεις.

Τα κατασχεθέντα τηλέφωνα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ τα υπόλοιπα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν αρμοδίως. Η συμμετοχή του συλληφθέντα σε άλλες όμοιες πράξεις ερευνάται.

Σημειώνεται ότι ο συλληφθείς τυγχάνει σεσημασμένος,  καθώς με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών είχε διαταχθεί η σύλληψη και φυλάκισή του στις φύλακες Ναυπλίου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο ανωτέρω περιγραφόμενος τρόπος δράσης αποτελεί παγκόσμιο είδος διάπραξης απατών, οι οποίες είναι γνωστές ως «Νιγηριανές απάτες, μέσω Διαδικτύου».

O συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά:111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android:

 

 

Check Also

«Του Κουτρούλη ο Γάμος» από το Γενικό Λύκειο Νεάπολης

Μαρούλη Κατζιλιέρη Μια υπέροχη θεατρική παράσταση παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Νεάπολης, την …

G-EZ117CQG76