UA-49499200-1

Στο φαράγγι των Ταλάντων ο Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων και Ν/Α Λακωνίας την Κυριακή 06/03

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 06 Μαρτίου 2022, πεζοπορική εξόρμηση στο φαράγγι των Ταλάντων. Ξεκινώντας από τον ανακατασκευασμένο Νερόμυλο που βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και κάποια χρόνια, θα περπατήσουν στο εξαιρετικού κάλλους φαράγγι και θα απολαύσουν την καταπληκτική φύση που το πλαισιώνει .

Τα άφθονα τρεχούμενα νερά των Ταλάντων αποτελούσαν για δεκαετίες την κινητήριο δύναμη για τους 11 νερόμυλους που λειτουργούσαν στην περιοχή και πηγή πλούτου για τους κατοίκους. Χιλιάδες ήταν οι χωρικοί από την ευρύτερη περιοχή που άλεθαν το σιτάρι τους εκεί, ενώ μέσω καναλιών το νερό διοχετευόταν μέχρι την περιοχή της Πλύτρας. Ακόμη και η ονομασία του χωριού μαρτυρά τον πλούτο του την εποχή εκείνη (Τάλαντον = αρχαία λέξη που είναι και μονάδα βάρους αλλά και νομισματική μονάδα).

Η εγκατάληψη των μικρών σιταροχώραφων και η εκμηχάνιση της άλεσης οδήγησαν στον μαρασμό και τελικά στην κατάρρευση των νερόμυλων. Ο βόμβος όμως του νερόμυλου δεν είχε σβήσει στην ψυχή του Ταλαντιανού που πάντοτε ονειρευόταν την αναβίωση του και επαναλειτουργία του. Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, κατάφερε να αναστηλώσει έναν από αυτούς στο «Φαράγγι του Μπαλή» και να τον θέσει σε πλήρη λειτουργία το 2006. Καθισμένοι στην αυλή του νερόμυλου οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αντιληφθούν, γιατί οι ντόπιοι αποκαλούν το σημείο εκείνο «Ο Παράδεισος». Βαθύσκιωτα πλατάνια, καρυδιές, βάτα, μυρτιές, τρεχούμενα νερά και πέτρες διαβρωμένες από τη συνεχή ροή των υδάτων συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και αναζωογόνησης.

«Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ορειβατικός Σύλλογος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης».

Μαζί τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν απαραίτητα: ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς – μπάρες ενέργειας – παστέλι – φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα .

Συνάντηση 10:00 το πρωί στα Τάλαντα (στην αρχή του μονοπατιού που οδηγεί στον Νερόμυλο)

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Παρασκευή βραδύ.
Συντονιστές: Ανδρέας Κρητικός, 6906608616 – Δημήτρης Ψυχογιός, 6974128278

Check Also

Τρίπολη: Ενημέρωση υποψηφιότητας Όρους Πάρνωνα ως Απόθεμα Βιόσφαιρας

Η Επιτροπή Υποστήριξης της υποψηφιότητας της περιοχής του Όρους Πάρνωνα-Ακρωτηρίου Μαλέα για την αναγνώρισή του …

G-EZ117CQG76