UA-49499200-1

Σούνιο: «Σταγόνες Αναπνοής», κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα

24.9.2015_Σούνιο  «Σταγόνες Αναπνοής»,

Στον παράλιο χώρο του Σουνίου θα παρουσιαστεί υποβρύχια χορευτική – εικαστική παράσταση με υποβρύχιο κοινό, για πρώτη φορά στον κόσμο, στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Δύο χορογράφοι, η Αποστολία Παπαδαμάκη από την Ελλάδα και η Sophie Bulbulyan από τη Γαλλία,σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη από την Κύπρο και μια ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρος, Λίβανος, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία), θα παρουσιάσουν την παράσταση με τίτλο «Σταγόνες Αναπνοής» (Drops of Breath) στον παράλιο χώρο του Σουνίου.
Οι παραστάσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε βάθος έξι μέτρων, μπροστά από το ξενοδοχείο «Grecotel Cape Sounion», κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, απευθύνονται σε τρεις «τύπους» θεατών: Σε υποβρύχιο κοινό (40 ανά παράσταση), που θα έχουν πλήρη καταδυτικό εξοπλισμό και πιστοποίηση, σε κοινό (40 ανά παράσταση) από την επιφάνεια της θάλασσας με μάσκα και βατραχοπέδιλα και σε θεατές (περίπου 100) στην ακτή, που θα απολαύσουν το θέαμα μέσω γιγαντο -οθόνης,  σε αναπαυτικά μαξιλάρια στο γρασίδι και με θέα τον Ναό του Ποσειδώνα.

Στόχος της πολυσυλλεκτικής ομάδας υποβρύχιων χορευτών (14 στον αριθμό) είναι η μεταφορά ισχυρών ανθρωπιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών μηνυμάτων. Οι θεατές, μεταφερόμενοι κυριολεκτικά και μεταφορικά στον υδάτινο κόσμο, γίνονται κοινωνοί της μαγικής αίσθησης της απουσίας της βαρύτητας και της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων, που αναδεικνύουν την ισότητα μέσα από την ετερότητα.

Οι τρεις παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σ’ ένα υποθαλάσσιο αμφιθέατρο – σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, ενώ οι επαγγελματίες χορευτές, μεταξύ αυτών και τρεις χορευτές με αναπηρία από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, θα ερμηνεύσουν μια υποθαλάσσια χορογραφία υπό την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Συμμετέχουν οι Τάσος Παπαπάνος, Thierry Maboang, Αντώνης Στρούζας, Χριστίνα Πατσάλη, Ελένη Διαμαντή, Δήμητρα Σβίγγου, Ειρήνη Κουρούβανη, Δήμητρα Αντωνάκη, Souad Daoudi, Michée Quenum, Jules Bulbulyan, Νεφέλη Μποσκοΐτη, Βασίλης Βασιλείου, Αριστοτέλης Μαρινόπουλος.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως». Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η μια εκ των χορογράφων, η κα Αποστολία Παπαδαμάκη, η οποία πληροφόρησε πως ως τώρα έχει καλυφθεί το 60% του κόστους από χορηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μένει ακόμα ένα 40% (γύρω στα 20.000 ευρώ) που πρέπει να καλυφθεί από την Ελλάδα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αυτή η χορηγία.

Το «Drops of Breath» αποτελεί την κύρια δράση – κορύφωση του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» (The Underwater Heart of the Mediterranean), ένα έργο πολλαπλών δράσεων που συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες. Το σύνολο του έργου επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020), της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της ΕΕ.

Στο Μουσείο Βορρέ
Το «Drops of Breath» δεν σταματά στις τρεις παραστάσεις του Σουνίου. Από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου, μέρος της  μαγνητοσκοπημένης υποβρύχιας παράστασης θα προβάλλεται στο σύμπλεγμα των κτηρίων και στους υπέροχους κήπους του Μουσείου Βορρέ, παράλληλα με μια διαδραστική με το κοινό παράσταση χορού και μουσικής. Η στεριανή συνέχεια του «Drops of Breath»  ερμηνεύεται από την ίδια ομάδα χορευτών και στοχεύει να δημιουργήσει πνευματικές γέφυρες ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων της Μεσογείου προσκαλώντας κοινό, παιδιά και ενήλικες, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες να την παρακολουθήσουν μετακινούμενοι μέσα στους κήπους του Μουσείου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο B&W Athens Photography

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 έκλεισε τις πύλες του το 2ο B&W Athens Photography. Το …

G-EZ117CQG76