UA-49499200-1

Σκοτεινή μαγεία, θανατηφόρο μονοπάτι και πριγκιπικό αστέρι

24.12.2014_Σκοτεινή μαγεία, θανατηφόρο μονοπάτι και πριγκιπικό αστέριΣτην καρδιά των Χριστουγέννων, πλάνα  από μια μαγική μάχη, έναν παράνομο ντεντέκτιβ, μία λαμπερή πριγκίπισσα, δύο παιδιά που αναζητούν τον Σούπερμαν, αλλά και σκηνές με  τον Αστερίξ και την παρέα του, αγαπημένα ζωντανά εκθέματα και τρία αναστατωμένα ζευγάρια φωτίζουν τις σκοτεινές αίθουσες.

«Ο έβδομος γιος» (3D)
Η τρισδιάστατη περιπέτεια φαντασίας του – υποψήφιου για Όσκαρ – Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Μποντρόφ, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τζόσεφ Ντιλέινι, «Ο μαθητευόμενος του Σπουκ», μας μεταφέρει σε μια σκοτεινή περίοδο της ανθρωπότητας, όπου κυριαρχούν θρύλοι για μάγισσες, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν κάποιοι χαρισματικοί άνθρωποι. Με τον – βραβευμένο με Όσκαρ – Τζεφ Μπρίτζες, την – τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ –  Τζούλιαν Μουρ και τους Μπεν Μπαρνς, Αλίσια Βικάντερ, Κιτ Χάρινγκτον, Ολίβια Γουίλιαμς, Άντζι Τράουε και Ντζιμόν Χούνσου, ένα νεαρό παιδί, που βλέπει πράγματα αόρατα στους άλλους, θα μαθητεύσει στο πλευρό ενός μάγου, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κακιά μάγισσα, σε μια δύσκολη μάχη ανάμεσα στις ανθρώπινες και τις υπερφυσικές δυνάμεις. 

«Το μονοπάτι του θανάτου»
Ο Σκοτ Φρανκ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δέκατο βιβλίο της μπεστ σέλερ σειράς μυθιστορημάτων θρίλερ και μυστηρίου του πολυβραβευμένου συγγραφέα Λόρενς Μπλοκ, που παρακολουθεί τις δύσκολες υποθέσεις του Ματ Σκάντερς, ενός παράνομου ιδιωτικού ντεντέκτιβ ο οποίος παρέχει – χωρίς άδεια – υπηρεσίες σε ανθρώπους, που δεν μπορούν να  καταφύγουν στην αστυνομία. Ο Λίαμ Νίσον, με τους Νταν Στίβενς, Ντέιβιντ Χάρμπορ, Άνταμ Ντέιβιντ Τόμπσον και Μπόιντ Χόλμπρουκ στο πλάι του, ενσαρκώνει τον ήρωα των βιβλίων, που βοηθά έναν έμπορο ναρκωτικών να ξεσκεπάσει τη συμμορία, που κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της γυναίκας του.

«Γκρέις του Μονακό»
Με πρωταγωνιστές την – βραβευμένη με Όσκαρ – Νικόλ Κίντμαν και τους – υποψήφιους για Όσκαρ – Τιμ Ροθ και Φρανκ Λαντζέλα, η βιογραφική ταινία του Ολιβιέ Νταάν αποτυπώνει την ιστορία της γνωστής σταρ του Χόλυγουντ, Γκρέις Κέλι, και το πέρασμά της από τη λάμψη του σινεμά στον θρόνο του παλατιού, όταν  παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ρενιέ και έγινε πριγκίπισσα του Μονακό. Η ταινία επικεντρώνεται στα χρόνια μετά τον γάμο της και, κυρίως, στην εμπλοκή της στη διαμάχη του συζύγου της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκολ, και στην προσπάθειά της να εξομαλύνει την πολιτική κρίση, με αφορμή τη φορολογική νομοθεσία και άλλα οικονομικά ζητήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

«Bekas»
Η ταινία μικρού μήκους του Κούρδου ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Καρζάν Καντέρ, η οποία κέρδισε Student Oscar ως σκηνοθετική εργασία για την αποφοίτησή του από το Dramatiska Institutet το 2010, εξελίχθηκε στην αναγνωρισμένη από κοινό και κριτικούς ομότιτλη ταινία μεγάλου μήκους. Πρόκειται για ένα δράμα, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, στο οποίο δυο ορφανά παιδιά, παρασυρμένα από την ταινία «Σούπερμαν» που είδαν λαθραία στον τοπικό κινηματογράφο, αρχίζουν να κάνουν σχέδια για το πώς να πάνε στην Αμερική να τον βρουν και να του ζητήσουν να φέρει στη ζωή τους γονείς τους και να τιμωρήσει όσους τα έχουν βλάψει. 

«Αστερίξ: Η κατοικία των θεών» (3D)
Βασισμένη στον δέκατο έβδομο τόμο της σειράς των δημοφιλών κόμικς σε σενάριο του Ρενέ Γκοσινί και εικονογράφηση του Αλμπέρ Ουντερζό, η κωμωδία των Αλεξάντρ Αστιέ και Λουί Κλισί είναι η πρώτη τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων «Αστερίξ». Αυτήν τη φορά, ο Ιούλιος Καίσαρας, στην προσπάθειά του να κατακτήσει τους Γαλάτες, θα αλλοιώσει τα έθιμα και την καθημερινότητά τους, χτίζοντας ρωμαϊκού τύπου κατοικίες, ώστε να τους μετατρέψει σε Ρωμαίους. Θα καταφέρει ο Αστερίξ να αποτρέψει τα σχέδιά του και να πείσει τους φίλους του να μην ακολουθήσουν τα μοντέρνα ήθη;

«Μια νύχτα στο Μουσείο: Το μυστικό του Φαραώ»
Η μαγεία, που «ξυπνά» τα εκθέματα του Μουσείου και τα ζωντανεύει, αρχίζει να εξασθενεί στην τρίτη συνέχεια της κωμικής σειράς ταινιών με την σκηνοθετική υπογραφή του Σον Λέβι. Με τους  Ρόμπιν Γουίλιαμς, Νταν Στίβενς, Ρέμπελ Γουίλσον, Όουεν Γουίλσον, Ραμί Μάλεκ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Στιβ Κούγκαν, Ρίκι Τζερβέ, Ρέιτσελ Χάρις, Μίκι Ρούνεϊ, Σκάιλερ Γκισόντο και Ντικ Βαν Ντάικ να τον πλαισιώνουν, ο Μπεν Στίλερ αποφασίζει να συγκεντρώσει τους αγαπημένους του φίλους, από όλο το φάσμα της παγκόσμιας Ιστορίας, και να τους οδηγήσει σε ένα αξέχαστο ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου. Θα καταφέρουν να διασώσουν τη μαγική δύναμη που τους χαρίζει ζωή ή θα πρέπει να επιστρέψουν στη μονότονη καθημερινότητά τους ως εκθέματα;

«Αγαπώντας, πίνοντας και τραγουδώντας»
Η τελευταία ταινία τού σπουδαίου Γάλλου δημιουργού Αλέν Ρενέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μόλις τρεις εβδομάδες μετά την πρεμιέρα της, σε ηλικία 92 ετών, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Άλαν Έικμπορν, «Life of Riley». Με πρωταγωνιστές τους Σαμπίν Αζεμά, Ιπολίτ Ζιραρντό, Σαντρίν Κιμπερλέν, Καρολίν Σιλόλ, Αντρέ Ντισολιέ, Μισέλ Βιγερμόζ, η τρυφερή κωμωδία, η οποία καταπιάνεται με τους προβληματισμούς μεσοαστικών ζευγαριών, που προσπαθούν – με ισχυρή δόση αισιοδοξίας και χιούμορ – να συμβιβαστούν με το προσωπικό παρελθόν τους, τη μοναξιά και τον θάνατο, κατέκτησε την Αργυρή Άρκτο και το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο φετινό Φεστιβάλ του Βερολίνου.

 

 Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76