UA-49499200-1

Σημαντική παρέμβαση του Λ. Γρηγοράκου για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες

11.2.2016_Σημαντική παρέμβαση του Λ. Γρηγοράκου για τις Συνεταιριστικές Τράπεζες

Έγκλημα το οποίο διεξήχθη σε βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης, χαρακτήρισε τη διάλυση του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών, ο Βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε πως οι συνεταιριστικές τράπεζες θεσπίστηκαν με σκοπό να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση της οικονομίας, η επιχειρηματική συνέργεια και η συνεργασία των τοπικών οικονομιών.

Τόνισε δε πως  καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να εντάξει τις συνεταιριστικές τράπεζες στις απαιτήσεις των huge funds και των κερδοσκόπων. Για τον λόγο αυτό, οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν εξαιρεθεί από τους αυστηρούς περιορισμούς και τις διαδικασίες των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «δεν ελάμβαναν καμία βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφερε  αποτελεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση στις 18/12/2015 με την υπ.΄ αριθμ. απόφαση 173/2015 της ΤτΕ. Αποτέλεσμα τούτου όπως επισήμανε, ήταν όσοι είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους σε συνεταιριστικά μερίδια, καθ΄ υπόδειξη τραπεζικών στελεχών, δυστυχώς είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ερώτηση:

«Με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει τις συνεταιριστικές τράπεζες διεξήχθη ένα τεράστιο έγκλημα εις βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης με την διάλυση του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες ήταν ένας θεσμός που θέσπισε με το νόμο 1667/1986 και στήριξε το ΠΑΣΟΚ για να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση της οικονομίας, την επιχειρηματική συνέργεια και συνεργασία των τοπικών οικονομιών.

Καθ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης καμία κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να εντάξει τις συνεταιριστικές τράπεζες στις απαιτήσεις των huge funds και των κερδοσκόπων. Εξού και οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν εξαιρεθεί από τους αυστηρούς περιορισμούς και διαδικασίες των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, ενώ δεν ελάμβαναν καμία βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την καταστροφική διαπραγμάτευση και την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε όχι μόνο έβαλε ταφόπλακα στις συνεταιριστικές τράπεζες, αλλά εξαφάνισε εν μια νυκτί τους κόπους μιας ζωής, δηλαδή τις αποταμιεύσεις των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και όσων άλλων πολιτών της περιφέρειας που τις στήριζαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση στις 18/12/2015 με την υπ.΄ αριθμ. απόφαση 173/2015 της Τ.τ.Ε. Αποτέλεσμα τούτου ήταν όσοι είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους σε συνεταιριστικά μερίδια καθ΄ υπόδειξη τραπεζικών στελεχών, δυστυχώς είδαν τους κόπους μιας ζωής να εξαφανίζονται.

Οι πολίτες εμπιστευόντουσαν τα κατώτατα στελέχη των τραπεζών που τους εγγυόντουσαν ότι η επένδυση στις συνεταιριστικές μερίδες είναι μια απολύτως εγγυημένη επένδυση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ενώ, όπως είναι λογικό, μη έχοντας νομικές ή εξειδικευμένες χρηματοοικονοικές γνώσεις δεν μπορούσαν να γνωρίζουν το επενδυτικό ρίσκο των προϊόντων που αγόραζαν.

Οι μεριδιούχοι επένδυαν ένα τμήμα των χρημάτων τους σε καταθέσεις (όψεως – προθεσμίας) και ένα άλλο σε συνεταιριστικές μερίδες, για να απολαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια, ενώ με αυτό τον τρόπο οι συνεταιριστικές τράπεζες βελτίωναν την οικονομική ευρωστία και ρευστότητα των ιδρυμάτων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σύνθετο επενδυτικό προϊόν «Πρόοδος» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου το οποίο ήταν ένα τραπεζικό προϊόν με παράλληλη προθεσμιακή κατάθεση και αγορά συνεταιριστικών μεριδίων.

Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλεται από επιχειρηματίες, οι ίδιοι αλλά και τραπεζικά στελέχη που είχαν αποταμιεύσεις αναγκάζονταν να καταθέτουν τα κεφάλαια τους σε συνεταιριστικές μερίδες για να λαμβάνουν εγγυητικές επιταγές.

Όμως τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε συνεταιριστικές μερίδες δεν εγγυόνται από το Τ.Ε.Κ.Ε., ούτε ως κατάθεση, αλλά ούτε και ως επένδυση. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των συνεταιριστικών μερίδων, ως είναι κοινώς αποδεκτό και δεδομένο, ελάβαιναν βεβαιώσεις για την εγγύηση των χρημάτων που επένδυαν σε συνεταιριστικές μερίδες.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να αλλάξει με αναδρομική ισχύ το καθεστώς των συνεταιριστικών μερίδων στο Τ.Ε.Κ.Ε ώστε να θεωρούνται υπό προϋποθέσεις ως «επένδυση», και «κατάθεση», ώστε να είναι δυνατή η αποζημίωση των μεριδιούχων από το Τ.Ε.Κ.Ε;
  2. Προτίθεται να αναλάβει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να εξαιρεθούν οι μικρό-μεριδιούχοι (μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ) από το κούρεμα των συνεταιριστικών μεριδίων τους, οι οποίοι δεν είχαν επενδύσει μόνο σε μερίδες, αλλά είχαν αποταμιεύσει τα κεφάλαια τους και σε προθεσμιακές ή άλλες καταθέσεις;
  3. Προτίθεται να αντισταθμίσει τις κεφαλαιακές απώλειες των μεριδιούχων με ισόποσες απαλλαγές σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές εφόσον δεν καταστεί δυνατή η εξόφληση των απαιτήσεων τους;
  4. Προτίθεται να εξετάσει αν τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη συστηματικά έδιναν εντολές στα κατώτερα τραπεζικά στελέχη για να παραπλανούν τους πολίτες και να μην τους ενημερώνουν για τους πραγματικούς κινδύνους των προϊόντων που πουλούσαν; Επιπλέον, προτίθεται να εξετάσει εάν υπήρχαν «bonus» στα υψηλόβαθμα στελέχη των «πτωχευμένων τραπεζών»  αναλόγως των πελατών που έπειθαν να επενδύσουν στις συνεταιριστικές μερίδες;
  5. Προτίθεται να εξετάσει εάν οι πολίτες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πιεζόντουσαν για να αγοράσουν συνεταιριστικές μερίδες, με αντάλλαγμα άλλες τραπεζικές υπηρεσίες;
  6. Προτίθεται να αναλάβει τις θεσμικές πρωτοβουλίες για να δικαιωθούν οι μεριδιούχοι όπως έγινε με τους επενδυτές της «ΑΣΠΙΣ»;
  7. Προτίθεται να αναλάβει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μετατραπούν οι μερίδες σε μετοχές των τραπεζών που εξαγοράστηκαν, δηλαδή όσοι έχουν συνεταιριστικές μερίδες στην Τράπεζα Πελοποννήσου να μετατραπούν σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας;
  8. Για ποιόν λόγο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διάλογο με τις ομάδες των μεριδιούχων που έχουν συσταθεί ανά περιοχή και εάν προτίθεται να καλέσει τους εκπροσώπους τους για να βρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;».

 

Check Also

Δυναμικό παρόν λακωνικών επιχειρήσεων στην έκθεση FOODEXPO 2024

Δυναμικό παρόν έδωσαν και φέτος, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, αξιόλογες επιχειρήσεις της Λακωνίας, στη …

G-EZ117CQG76