UA-49499200-1

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας – Συνεχής ενημέρωση

17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Νεάπολη Λακωνίας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε δασική βλάστηση και έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις.

Η πυρκαγιά εκτείνεται σε μεγάλο μέτωπο κι έχει φτάσει ως τις παρυφές της Νεάπολης,  ενώ απειλεί και το χωριό Καστανιά.

Ήδη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό και Λάχι, ενώ εκκενώθηκαν και τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο αριθμός τους.

Λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει το πύρινο μέτωπο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης έχουν ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα και 29 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα.

Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, εντάσεως έως 7 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες 300 κάτοικοι περίπου του Αγίου Νικολάου έχουν έχουν εγκλωβιστεί στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ λάντζες έχουν ξεκινήσει από την Ελαφόνησο με προορισμό το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου για την μεταφορά των κατοίκων. Οι άνεμοι πνέουν ισχυροί στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα το κέντρο Υγείας Νεάπολης και το Νοσοκομείο Μολάων για να αντιμετωπιστούν προβλήματα.

Ψυχραιμία σε όλους συνιστούν οι αρμόδιοι ενώ παρακαλούνται οι ιδιώτες ΙΧ να μην κλείνουν τους δρόμους για να είναι εύκολη η πρόσβαση των οχημάτων πυροσβεστικής.

[13:30]. Σύμφωνα με πληροφορίες πυροσβεστικό αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση λόγω μηχανικής βλάβης στη περιοχή του Φαρακλού, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν θύματα.

[14:20]. Εκκενώνεται το Γηροκομείο και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης για προληπτικούς λόγους.

Την δραματική είδηση του θανάτου ενός 58χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Ελβετίας, επιβεβαιώνουν οι αρχές. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο άτυχος άντρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε.

Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνεται για τον συντονισμό των επιχείρησεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Ήδη στην περιοχή ευρίσκονται εκτός του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του έχει δώσει δυναμικό παρόν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η Αντιπερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, οι βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Αθανάσιος Δαβάκης.

Όλοι οι ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο Νεάπολης φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο limira Mare.

Η κατάσταση στη Νεάπολη είναι αποπνικτική λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν με αμείωτη ένταση, ενώ η φωτιά έχει ήδη φτάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης.

[17:40]. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση η φωτιά κατευθύνεται προς τους Αγίους Αποστόλους, περιοχή πριν τη Νεάπολη. Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που βοηθά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Χωρίς ρεύμα παραμένει αρκετές ώρες η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και τα Κύθηρα, ενώ με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στη Νεάπολη.

[19:00]. Η περιοχή της Νεάπολης έχει καθαρίσει από τον καπνό, κάνοντας έτσι ευκολότερη τη κίνηση πεζών και οχημάτων. Στην προβλήτα της Νεάπολης έχει στηθεί κινητή μονάδα για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πυροσβέτες και πολίτες.

Τα χωριά της Νεαπόλης (Άγιος Νικόλαος, Λάχι, Μεσοχώρι, Φαρακλό) φαίνεται να μην κινδυνεύουν, χρειάζεται όμως αυξημένη επιφυλακή για το κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων.

[20:20]. Αύξηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή της Νεάπολης, γεγονός που έκανε τον εκπρόσωπο τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκο Τσόγκα, κατά την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, να χαρακτηρίσει την κατάσταση πολύ δύσκολη, λόγω  των ισχυρών ανέμων.

[22:30]. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται τα  μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη περιοχή της Νεάπολης, εκτός του βορειοανατολικού μετώπου  πίσω από το βουνό, το οποίο κατευθύνεται προς την Καστανιά, όπου καίει δασική έκταση.

Η περιοχή της Νεάπολης παραμένει χωρίς ρεύμα, ενώ με γεννήτριες του Δήμου δόθηκε η δυνατότητα φωτισμού του παραλιακού δρόμου και της πλατείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων.

17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας_3 17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας_1 17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας_2

17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας_4 17.7.2015_Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας_5

Εικόνα της προβλήτας της Νεάπολης (ώρα 19:00)
Εικόνα της προβλήτας της Νεάπολης (ώρα 19:00)
Εικόνα από δορυφόρο
Εικόνα από δορυφόρο

Πηγή: facebook/symbainei.twra – Φώτο: Αρετή Μπιλλίνη, Δημήτρης Χρηστακάκος, Μιχάλης Καρούνης – Βίντεο: lakonikanea.gr

 

Check Also

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει …

G-EZ117CQG76