UA-49499200-1

Πόσο ζυγίζει το DNA όλων των οργανισμών της Γης;

13.6.2015_Πόσο ζυγίζει το DNA όλων των οργανισμών της Γης;

Με βάρος 50 δισεκατομμύρια τόνους, η ψηφιακή αποθήκευση του DNA όλων των ζωντανών οργανισμών της Γης θα απαιτούσε ένα δισεκατομμύριο τρισεκατομμύριαυπερυπολογιστές και η πραγματική ένα δισεκατομμύριο εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) πλοίων.

Η νέα βρετανική έρευνα που υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση βιολογίας PloS Biology υπολόγισε τόσο το βάρος του γενετικού υλικού της Γης όσο και την αποθηκευτική και υπολογιστική ικανότητα που απαιτείται για τη συγκέντρωσή του.

Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της έρευνας καθηγητές Τσαρλς Κόκελ και Χάνα Λάντενμαρκ για τον υπολογισμό του βάρους του DNA έχει πολλαπλασιαστεί ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των κυττάρων κάθε ζωντανού οργανισμού με τον αριθμό των μορίων που εκτιμάται πως περιέχει κάθε κύτταρο.

Σημειώνεται πως το συνολικό DNA, που ζυγίζει 50 δισεκατομμύρια τόνους, περιέχεται σε μια συνολική βιομάζα 2.000 τρισεκατομμυρίων τόνων που είναι το βάρος όλων των φυτών και έμβιων οργανισμών που περπατούν, κολυμπούν ή πετούν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Από την άλλη πλευρά, οι γενετικές πληροφορίες που βρίσκονται ενσωματωμένες στη βιόσφαιρα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5,3 επί 10^31 μεγαβάσεις (Mb) DNA.

Με βάση ακόμη και τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, η ισχύς επεξεργασίας όλου αυτού του DNA υπερβαίνει τις 10^24 πράξεις (νουεκλοτιδίων) ανά δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το συνολικό DNA των φυτών ξεπερνά το DNA όλων μαζί των άλλων μορφών ζωής, χωρίς μάλιστα να υπολογίσει κανείς το συνολικό DNA όλων των πεσμένων φύλλων.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το συνολικό DNA των μονοκύτταρων μικροοργανισμών (βακτηρίων). Το DNA των ζώων και των ιών έπεται και είναι περίπου ίσο σε βάρος.

 

Πηγή: econews.gr

Check Also

Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων: Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα

O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ), πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, πεζοπορική …

G-EZ117CQG76