UA-49499200-1

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο – Σπάρτη»

19.4.2016_Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο Σπάρτη

Την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η παράδοση του   νέου αυτοκινητοδρόμου «Λεύκτρο – Σπάρτη», του πρώτου αυτοτελούς ολοκληρωμένου τμήματος που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα μειώσει την χρονοαπόσταση μεταξύ Σπάρτης – Αθήνας, αλλά και των κοντινών αστικών κέντρων. Επιπλέον ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, προσφέροντας γρήγορη οδήγηση και κυρίως ασφάλεια στους οδηγούς.

Τα εγκαίνια του έργου έγιναν από τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος ανέφερε ότι ο νέος οδικός κλάδος είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα είναι ημέρα χαράς για την Πελοπόννησο. Παραδίδουμε ένα υπέροχο δρόμο που συντομεύει την απόσταση από την Αθήνα. Από τη διαπραγμάτευση έχουμε κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στις αρχές Ιουλίου θα παραδοθεί ο κόμβος Μεγαλόπολης και τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί η Περιμετρική Καλαμάτας». Τέλος επισήμανε ότι τα έργα υποδομών που βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι ο οδικός άξονας «Λεύκτρο – Σπάρτη», σε συνδυασμό με τις λοιπές οδικές υποδομές που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή, συνιστούν ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνδράμοντας αποφασιστικά στην πολιτική προτεραιότητα μας για ανάπτυξη της οικονομίας μας.

«Σήμερα εκπληρώνεται το πολιτικό όραμα που συνδιαμορφώσαμε το 2005 με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Σουφλιά και τον τότε Υπουργό Άμυνας κ. Λαμπρόπουλο, για την προσθήκη του τμήματος «Λεύκτρο – Σπάρτη» στον οδικό άξονα «Κόρινθος – Καλαμάτα», το οποίο τότε πολλοί είχαν χαρακτηρίσει «όνειρο θερινής νυχτός», δήλωσε ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι «σταδιακά μετατρέπουμε τη Λακωνία από παραμεθόριο περιοχή που ήταν μέχρι σήμερα, σε δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό αναπτυξιακό έργο που από την απόφαση υλοποίησης του το 2006  μέχρι και την ολοκλήρωση του, ήταν ένα έργο που περίμενε και άξιζε η Πελοπόννησος και η Λακωνία. Η κα Τζανετέα τόνισε ότι το «Λεύκτρο – Σπάρτη» σε συνδυασμό με τον δρόμο παράκαμψης «Σκούρα – Πυρί» που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα συμβάλλει στην καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη σύνδεση της Λακωνίας με την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και επομένως στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς θα διευκολύνει κατά πολύ την πρόσβαση των επισκεπτών στη Λακωνία.

Στοιχεία του έργου 

19.4.2016_Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο Σπάρτη_1

Ο νέος αυτοκινητόδρομος ολοκληρώνει τις 2 βασικές οδικές αρτηρίες του Αυτοκινητόδρομου Μορέα «Κόρινθος-Καλαμάτα» και «Λεύκτρο-Σπάρτη», αφήνοντας τελευταία εκκρεμότητα την Περιμετρική Καλαμάτας που αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Το έργο περιλαμβάνει 46χλμ σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου, που θα ξεκινά με ανισόπεδο κόμβο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα) στην περιοχή του Λεύκτρου και θα καταλήγει, κυριολεκτικά στην… πόρτα της Σπάρτης.

Διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) και 2 ανισόπεδους κόμβους σε Λογκάνικο και Πελλάνα, 3 γέφυρες, 2 στον ποταμό Ευρώτα (από 315 μέτρα έκαστη) και μία στον ποταμό Βουτικιώτη (275 μέτρα). Ο νέος άξονας θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Σπάρτης.

Οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης μήκους 178χλμ σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες ασφαλούς και γρήγορης οδήγησης, περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι οδηγοί θα είναι μέχρι 130χλμ.

Τα 46χλμ του δρόμου θα απαιτούν περίπου 20 λεπτά οδήγησης, ενώ όλοι οι χρόνοι από τη Σπάρτη με τα κοντινά αστικά κέντρα θα μειωθούν κατά πολύ.

Συγκεκριμένα, το «Σπάρτη-Μεγαλόπολη» θα γίνεται σε 25 λεπτά, το «Σπάρτη-Τρίπολη» σε μόλις 30 λεπτά και το «Σπάρτη-Καλαμάτα» σε περίπου 45 λεπτά.

Στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας σταθμός διοδίων στην περιοχή της Πετρίνας στο 10οχλμ του αυτοκινητόδρομου. Σημαντικό στοιχείο αναφοράς είναι πως μετά τα διόδια της Πετρίνας, οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ των χωριών αλλά και της σύνδεσης τους με τη Σπάρτη θα γίνονται χωρίς την καταβολή διοδίων, καθώς δεν θα υπάρχει σταθμός διοδίων στην κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στη Σπάρτη. Πάντως μέχρι το Πάσχα όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται δωρεάν και η κανονική επί πληρωμή λειτουργία των διοδίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

ΦΩΤΟ: Photoreporter.gr

 

Check Also

Στη Μονεμβασιά το γαλλικό ιστιοφόρο που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα

Μια στάση στη Μονεμβασιά πραγματοποίησε σήμερα το γαλλικό ιστιοφόρο “Belem” το οποίο πρόκειται να μεταφέρει …

G-EZ117CQG76