UA-49499200-1

Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Ρωσία

12.9.2015_Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος

Στα πλαίσιο του έτους 2016, το οποίο έχει ανακηρυχθεί – με προεδρικά διατάγματα από Ελλάδα και Ρωσία – ως Πολιτικό Έτος «της Ρωσίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Ρωσία», ο διεθνούς φήμης  Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και εκθέσεων σε Μουσεία ανά τον κόσμο, αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση του Ναού Smolny της Αγίας Πετρούπολης να είναι ο επίσημος Έλληνας καλλιτέχνης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία, για το έτος 2016.

Έκθεση στη Ρόδο
Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο Νίκος Φλώρος πραγματοποιεί μεγάλη έκθεση, με τίτλο «Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», στη Ρόδο, στο «Παλάτι  του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου» ή, αλλιώς, «Καστέλο», η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε ανάγλυφους πίνακες, αφιερωμένους  στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, για τη συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του.

Εκτός από το εικαστικό της ενδιαφέρον, η έκθεση συμβάλλει στη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων  Ρωσίας – Ρόδου, δια μέσου του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς που θα αναπτυχθεί. Με σκοπό να απολαύσει και να γνωρίσει από κοντά το ελληνικό και ξένο κοινό τα έργα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, δεν υπάρχει ειδικό εισιτήριο για τους επισκέπτες της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ίδρυμα κατά του καρκίνου του εγκεφάλου «George Best Costacos» Cultural and Cancer research Foundation, με την ευγενική υποστήριξη  της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Έκθεση στο Τολέδο της Ισπανίας
Αμέσως μετά το πέρας της έκθεσης στη Ρόδο, τα έργα του Νίκου Φλώρου θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), στο Τολέδο της Ισπανίας, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του διευθυντή του Κρατικού Μουσείου «Ελ Γκρέκο» και του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, που γίνεται τιμή σε Έλληνα καλλιτέχνη να παρουσιάσει έργα του, δίπλα στα αυθεντικά έργα του Ελ Γκρέκο, στο συγκεκριμένο Μουσείο, το οποίο ήταν το σπίτι του σπουδαίου ζωγράφου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Unesco, της ελληνικής πρεσβείας στην Ισπανία και του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας. Τα έργα, που θα εκτεθούν στις δύο εκθέσεις, είναι τα εξής πέντε:  «Ανάσταση Ιησού Χριστού» (4,5m επί 3m), «Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5m επί 3m), «Σταύρωση Ιησού» (3m επί 2m), «Αποκαθήλωση» (2m επί 3m), «Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο» (1,10m επί 80cm).
Τα υλικά, που χρησιμοποιεί στα έργα του ο Νίκος Φλώρος, είναι  σύγχρονα και, συγκεκριμένα, από χρωματιστό αλουμίνιο με ειδική τεχνοτροπία, στην οποία και έχει λάβει παγκόσμια πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς διαθέτει εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία.

Σε όλες τις εκθέσεις του, ο Νίκος Φλώρος πλαισιώνεται από μια μόνιμη  ομάδα συνεργατών: τον επιμελητή Αριστοτέλη Καραντή, τη διευθύντρια εκθέσεων, Julia Sysalova, και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.

Εκθέσεις στη Ρωσία, για το έτος  2016
Μέχρι στιγμής, ο Νίκος Φλώρος είναι ο μοναδικός Έλληνας, που έχει καταφέρει να κάνει 3 προσωπικές εκθέσεις μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, στα κρατικά ρωσικά Μουσεία. Όλες οι εκθέσεις έγιναν με μεγάλη επιτυχία, καθώς είχαν πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες και μεγάλο ενδιαφέρον προβολής από τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της χρονιάς της ελληνορωσικής φιλίας, για το έτος 2016, ο Νίκος Φλώρος καλείται επίσημα από τη ρωσική πλευρά να πραγματοποιήσει τις εξής εκθέσεις:
Μάρτιος 2016, Κρατικό Μουσείο – Μνημείο «Καθεδρικός Ναός SMOLNY», Αγία Πετρούπολη: ατομική έκθεση «Imperial Collection. Γλυπτά έργα του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», η οποία θα συμπεριλαμβάνει γλυπτούς πίνακες με πορτρέτα της τελευταίας βασιλικής οικογένειας των Romanov, καθώς και γλυπτές μινιατούρες των διασήμων αυγών του Faberge.

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016, Μουσείο της Κρατικής Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Μόσχα: ατομική έκθεση – αφιέρωμα «Από τον Φειδία στον Ελ Γκρέκο. Γλυπτοί πίνακες του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας και της Unesco.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Check Also

Παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για τη «Μονή της Χώρας»

Με ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφέρεται στην πρόσφατη μετατροπή …

G-EZ117CQG76