UA-49499200-1

Οκτώ ποτήρια νερό: μύθος ή αλήθεια;

22.3.2015_Νερό, το ζωοποιό

Έρευνες δείχνουν πως το ένα έως δύο λίτρα νερό τη μέρα από μόνα τους δεν αρκούν για την καλή εικόνα και υφή της επιδερμίδας. Απαιτείται και η εξωτερική ενυδάτωση, που συγκρατεί τα αποθέματα υγρασίας στα επιθυμητά επίπεδα.

Είναι γνωστό ότι το νερό, μαζί με το οξυγόνο, είναι η πιο σημαντική ουσία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει. Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή κυτταρική λειτουργία, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος , τη λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων, διευκολύνει την πέψη, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος , στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ενώ απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Προσθέστε και την ευεργετική του δράση στο δέρμα, το μεγαλύτερο και μοναδικό ορατό όργανο του ανθρώπου. Σύμφωνα λοιπόν με την επικρατούσα άποψη το νερό χαρίζει υγιή, λαμπερή και νεανική επιδερμίδα χωρίς βέβαια να λείπουν και οι «φωνές» που θέλουν υπερεκτιμημένη την παραπάνω θετική δράση.

Τι συμβαίνει. Η επιδερμίδα , όπως, άλλωστε, όλα τα όργανα, αποτελείται από κύτταρα. Το νερό λοιπόν που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της χημικής σύστασης όλων ανεξαιρέτως των κυττάρων, έχει ζωτική σημασία στην καλή λειτουργία και των δερματικών κυττάρων. «Είναι απαραίτητο», όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του διάσημου δερματολόγου Dr. Murad, The Murad Method , «για τη ζωή κάθε ζωντανού κυττάρου. Είναι αυτό που σώζει το κύτταρο από την καταστροφή. Έτσι, ένας από τους σκοπούς της φυσικής χημείας του σώματος είναι να διασφαλίσει ότι κάθε κύτταρο από το μυαλό έως την καρδιά και έως τα όργανα στην κοιλιακή χώρα είναι γεμάτο με νερό στο εσωτερικό του και ότι υπάρχει η απαραίτητη υγρασία στο εξωτερικό. Το νερό είναι αυτό που δίνει όγκο στο αίμα και ελαστικότητα στους ιστούς. Χωρίς λοιπόν τα σωστά αποθέματα νερού, τα δερματικά κύτταρα διαχωρίζονται. Οι δομές που στηρίζουν το δέρμα γίνονται σκληρές και χάνουν την ευλυγισία τους. Τα στρώματα του δέρματος γίνονται λεπτά και επίπεδα. Τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων γίνονται εύθραυστα, πορώδη και «χάνουν» νερό. Και όσο περισσότερο νερό χάνεται, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η επιδερμίδα.» Που σημαίνει ότι ναι η απώλεια νερού από τα δερματικά κύτταρα συμβάλλει στην ξηρή, θαμπή και άτονη υφή και εικόνα της επιδερμίδας και συνθέτει το ιδανικό περιβάλλον για να αποτυπωθούν ευκολότερα τα σημάδια του χρόνου, βλέπε λεπτές γραμμές ή, αργότερα, ρυτίδες.

Φήμες ή αλήθεια πως τα οκτώ ποτήρια νερό βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας; Οι καθημερινές απώλειες στα αποθέματα νερού- αναζητήστε τις αιτίες στους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και στη βιολογική γήρανση – δημιουργούν την ανάγκη για άμεση αναπλήρωση. Το να πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της μέρας είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την άριστη υγεία, πάνω απ όλα, του οργανισμού. Όμως, οι φυσικοί μηχανισμοί επιβίωσης του σώματος, όταν υπάρχει έλλειψη νερού, φροντίζουν να το «διοχετεύουν» πρώτα στα ζωτικά όργανα και , στη συνέχεια, όταν πλέον καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες , στην επιδερμίδα. Εκείνο λοιπόν που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για την τελική καλή εικόνα και υφή της επιδερμίδας είναι ο συνδυασμός της εσωτερικής με τη συστηματική εξωτερική ενυδάτωση. Ναι, λοιπόν στο νερό για να ενισχύονται οι ιστοί και να τροφοδοτούνται τα κύτταρα με την κατάλληλη όμως περιποίηση για την προστασία της κεράτινης στιβάδας έτσι ώστε να αναχαιτίζεται η εξάτμιση του νερού στην ατμόσφαιρα. Και όλοι γνωρίζουμε πως σωστά ενυδατωμένη επιδερμίδα σημαίνει ανθεκτική στις εξωτερικές επιδράσεις, που είναι η βασική αιτία της πρόωρης γήρανσης. Φροντίζετε λοιπόν για την καθημερινή , εξωτερική ενυδάτωση απλώνοντας το προϊόν της επιλογής σας σε νωπή, πάντα, επιδερμίδα ώστε να σφραγίσετε την υγρασία και αποφεύγετε τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού που την αφυδατώνουν.

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Προκηρύσσονται 704 θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ – 3 στη Ν.Μ. Μολάων

Στην προκήρυξη 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν …

G-EZ117CQG76