UA-49499200-1

Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε το Σαββατοκύριακο

5.3.2016_Γράμματα στο Δήμαρχο

Διαλέξαμε για εσάς μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις για να επισκεφθείτε το Σαββατοκύριακο. Άλλες μόλις ξεκίνησαν, άλλες παρατάθηκαν, ενώ άλλες τελειώνουν,οπότε βιαστείτε!

“Γράμματα στο Δήμαρχο” στο metamatic:taf

Το metamatic:taf σε συνεργασία με το Storefront for Art and Architecture της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν το project Letters to the Mayor: Athens που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του metamatic:taf στο Μοναστηράκι έως τις 6 Μαρτίου 2016. Το Letters to the Mayor είναι μια περιοδεύουσα έκθεση στην οποία μετέχουν αρχιτέκτονες οι οποίοι γράφουν επιστολές προς τους δημάρχους των πόλεων όπου διαμένουν ή εργάζονται. Ξεκίνησε το 2014 στη Νέα Υόρκη με τη συλλογή επιστολών που έγραψαν αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, επικοινωνώντας καινοτόμες ιδέες και οράματα για τις πόλεις τους, απευθυνόμενοι στους αντίστοιχους φορείς λήψεως αποφάσεων.

Έχοντας ταξιδέψει σε περισσότερες από 20 πόλεις, το Letters to the Mayor υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Στην έκθεση στο metamatic:taf αρχιτέκτονες, εικαστικοί, συγγραφείς, bloggers και ερευνητές προσκλήθηκαν να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους για την πόλη τους, ανοίγοντας παράλληλα έναν ευρύτερο διάλογο για τη σύγχρονη αστική συνθήκη.
Επιμέλεια: METASITU & metamatic:taf

Info
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 06 Μαρτίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00
metamatic:taf
Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα
Μοναστηράκι
www.metamatictaf.gr

Essence of Thoughts: φως, χρώμα, κυβισμός στη γκαλερί Τhe Sowl

Ο πρώην «Στάβλος» στο Θησείο και νυν πολυχώρος The Sowl φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Στυλιανής Παπαδόδημα με τίτλο Essence of Thoughts. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου, στις 20.00 στην γκαλερί του πλήρως μεταμορφωμένου ιστορικού κτηρίου των στάβλων του Όθωνα. Στην πρώτη της έκθεση, η Στυλιανή απεικονίζει τα ζωγραφικά της οράματα μέσα από μια ποικιλία μορφών που βασίζονται στις εσωτερικές της δονήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις επηρεασμένη από τονκυβισμό, η Στυλιανή χρησιμοποιεί το ζωγραφικό της ένστικτο προκειμένου να αποδώσει τις δυνάμεις εκείνες που συνθέτουν και συντίθενται μέσω του φωτός και των αγαπημένων της βασικών χρωμάτων.

Για την Στυλιανή Παπαδόδημα, σε περιόδους ανθρωπιστικής κρίσης η τέχνη παραμένει ο πολιτισμικός φάρος του ανθρώπου αναζητώντας εναλλακτικές μέσα από συναισθήματα, φαντασία και χρώματα. Απαρνούμενη το στείρο χαρακτήρα της σημερινής εποχής, έχει την ικανότητα να προκαλεί με τα έργα της το ανθρώπινο συναίσθημα, διατηρώντας πάντοτε την αυτονομία και τη μέθοδό της με βασικά χρώματα το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε, τα οποία κυριαρχούν μέσα της και αποτελούν πηγή έμπνευσης που αντικατοπτρίζεται και στους πίνακές της, ενώ συγχρόνως προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χορηγώντας στις φλέβες του ανθρώπου με την τέχνη της στοιχεία ευεργετικά, μέσα από τα οποία ελπίζει στην αλήθεια και σε έναν κόσμο πιο ηθικό, πιο δίκαιο.

Info
Εγκαίνια έκθεσης: 4 Mαρτίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαρτίου – 18 Μαρτίου 2016
Τhe Sowl
Ηρακλειδών 10, Θησείο, 11851, Αθήνα
E: info@thesowl.com – gallery@thesowl.com
W: www.thesowl.com
T: 2103450003

“Tο Σώμα” με την ματιά φωτογράφων από όλα τα μέρη της γης στην Blank Wall Gallery

Το σώμα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης των φωτογράφων τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα. Σε κάποιες περιπτώσεις η απεικόνισή του αποτελεί το μοναδικό σκοπό του καλλιτέχνη, ενώ άλλες φορές μέσα από το σώμα παρουσιάζονται διαφορετικά μηνύματα και αναδύονται διάφορα κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα καθώς και οι τάσεις της εποχής. Στο The Body -που ξεκινά στις 5 Μαρτίου– οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία συλλογή φωτογραφιών που καλύπτουν διάφορες τεχνικές και οπτικές φωτογράφων από όλες τις γωνιές του πλανήτη (Αμερική, Καναδά, Ολλανδία, Ινδία, Τουρκία, Γαλλία, Ελβετία, Πολωνία, Σερβία, Αγγλία και Ελλάδα).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι φωτογραφίες που απεικονίζεται μόνο μέρος του σώματος και όχι ολόκληρο το σώμα. Οι συνθήκες φωτισμού και οι γωνίες λήψης είναι αυτές που σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν τον κύριο λόγο και το αποτέλεσμα που παρουσιάζουν είναι ένας ύμνος στη φόρμα και το σχήμα τα οποία θα περνούσαν απαρατήρητα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει ο Μάρκος Δολόπικος.

Info
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Μαρτίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαρτίου – 18 Μαρτίου 2016
Blank Wall Gallery
Υακίνθου 12 Κυψέλη
www.blankwallgallery.com
info@blankwallgallery.com
+30.211.4052.138

Στην έκθεση “In praise of dreams” πρωταγωνιστούν τα θραύσματα της ζωής

Η αίθουσα Kaplanon 5 εγκαινίασε στις 3 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Γεροντάκου με τίτλο In praise of dreams. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη του δουλειά ο φωτογράφος αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι αν ψάξεις στα διαμερίσματα της μνήμης σου, θα βρεις κομμάτια μιας ζωής που παρασύρει ο χρόνος στο πέρασμα του, δίνοντας την αίσθηση ότι είναι φαινομενικά ασύνδετα. Εκεί αναλαμβάνει η λογική με χρέη διευθυντού, να φτιάξει τις χονδροειδείς ραφές της».

Στην δουλειά αυτή, τα θραύσματα μιας ζωής, γίνονται οι πρωταγωνιστές μιας “άλλης᾽᾽ ζωής… φωτογραφικής. Παράθυρα, λουλούδια, καθρέφτες, εικονίσματα και κάθε λογής πράγματα πιασμένα στο δίχτυ του χρόνου έχουν κάτι από την αίγλη μιας ελαφρότητας, πολύτιμα και ασήμαντα, όλα χωρις εφέ, χωρίς εκπλήξεις φωναχτερές, στιγμές καθημερινές, πραγματικές……και ίσως γι´αυτόν τον λόγο ονειρικές.»

Info
Διάρκεια έκθεσης: 3 Mαρτίου-2 Απριλίου 2016
Αίθουσα Τέχνης Kaplanon 5
Καπλανών 5 και Μασσαλίας
210 – 33 90 946

Aenima: Πώς η λειτουργία της αναπνοής εμπνέει τη σύγχρονη τέχνη

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρατείνει την ατομική έκθεση  του Πάνου Φαμέλη με τίτλο Aenima μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ο συγκεκριμένος κύκλος δουλειάς αποτελείται από σχέδια μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί, κυρίως με μελάνι, και είναι μια σπουδή πάνω σε μία εσωτερική και βιολογική ενέργεια, τη διαδικασία της αναπνοής. Ο καλλιτέχνης επέλεξε να ασχοληθεί με τη διαδικασία της αναπνοής, καθώς η επαναλαμβανόμενη παλμική λειτουργία παράγει μία ροή ενέργειας που διαμορφώνει τη μοναδικότητά μας, ορίζει την ταυτότητά μας και κατά συνέπεια καθορίζει τη σχέση μας με το περιβάλλον. Πρόθεση του εικαστικού είναι να κατανοήσει τις σχέσεις αυτές, που προϋπάρχουν της λογικής· τις έννοιες του ενστίκτου και της σωματικότητας, ως πρωταρχικές ενέργειες και συνθήκες που ορίζουν μερικώς την ύπαρξή μας.

Η έκθεση Aenima διαπραγματεύεται ένα άνοιγμα σε μια μεταφυσική ή κοσμολογική αντίληψη της ύπαρξης όπως αυτή αντανακλάται σε θεωρίες προερχόμενες από τις κοινωνικές επιστήμες, δηλαδή το ότι η ανθρώπινη οντότητα είναι στενά συνδεδεμένη με το κλίμα ή τα βακτήρια μέσα και έξω από το DNA μας. Το ότι υπάρχει μια βαθύτερη σχέση που μας καθορίζει με την φύση -τον πλανήτη Γη, την ολότητα των οργανισμών, αλλά ακόμα και με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος.

Info
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου-12 Μαρτίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 15:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00
ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ CONTEMPORARY ART CENTER
Αρματολών & Κλεφτών 48 Αμπελόκηποι
210-6439466
www.art-tounta.gr

Πηγή: clickatlife.gr

Check Also

Ημερίδα για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus από το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης

Το 3ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης διοργανώνει ημερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + KA1 με τίτλο: …

G-EZ117CQG76