UA-49499200-1

Ν. Ξυδάκης: «Προτεραιότητά μας είναι να παράγει πλούτο το υπουργείο»

«Προτεραιότητά μας είναι να παράγει πλούτο το υπουργείο»

«Προτεραιότητά μας είναι να παράγει πλούτο το υπουργείο. Πρέπει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
«Πρέπει να προχωρήσουμε άλλο ένα βήμα. Έχουμε περάσει έναν οικονομικό πόλεμο, και πιστεύω πως μια κολώνα στην οποία πρέπει να στηριχθούμε είναι ο πολισμός», είπε ο   κ. Ξυδάκης. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου πολιτισμού, ο υπουργός μίλησε για αποκέντρωση,  ώστε να αποκτήσουν οι περιφέρειες τον δικό τους πολιτισμό και όχι να εισάγουν, ενώ, επίσης, ανέφερε πως  με υποστήριξη και σεβασμό πρέπει να ξαναδούμε την ποπ κουλτούρα. «Και το πανηγύρι και ο εσπερινός είναι πολιτισμός. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι πολιτισμός είναι μόνο ότι παίζεται στο Ηρώδειο», είπε χαρακτηριστικά.
Εν καιρώ θα τοποθετηθεί νέος γενικός γραμματέας, μετά την σχεδόν πενταετή θητεία της κας  Λίνας Μενδώνη. «Δεν θα είναι κάποιος που δεν εξελέγη βουλευτής, δεν θα είναι κάποιος από τους περιφερόμενους αποτυχόντες. Θα είναι ένα πρόσωπο που ξέρει τη δουλειά, τον πολιτισμό και τον δημόσιο χώρο» δήλωσε ο υπουργός.

ΕΜΣΤ
«Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πρέπει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατόν όπως είναι, με όσα έργα έχει μέχρι στιγμής. Και τα εγκαίνιά του θα είναι μια μεγάλη γιορτή» είπε ο κ. Ξυδάκης, ο οποίος μίλησε και για ηθική αποκατάσταση της πρώην διευθύντριας του Μουσείου, Άννας Καφέτση, προσθέτοντας  πως θα την δει και θα συζητήσει μαζί της, σύντομα.

Μέγαρο
«Το Μέγαρο είναι ένα μεγάλο φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους. Το κράτος είναι εγγυητής των δανείων του. Για να τα καλύψει θα πρέπει να πάρει τα κτήρια», είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ δεν απέκλεισε να γίνει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου  του Μεγάρου, ώστε να περάσει πλήρως και ο έλεγχος της διοίκησης στο κράτος.  Αναφερόμενος στο νέο κτήριο το χαρακτήρισε «υπόγειο τάφο του Ραμσή», ενώ πρόσθεσε πως όταν το κράτος ελέγχει τα κτήρια θα μπορέσει να στεγάσει και τις ορχήστρες.
Λυρική
«Παράγει πολύ καλό έργο αλλά τα έσοδα δεν επαρκούν, αντιμετωπίζει κρίση όπως κάθε άλλος οργανισμός», είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας πως χρειάζεται σωστή διαχείριση, και έκανε αναφορά στα 5 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μεταφορά στο νέο κτήριο.

Αναφερόμενος συνολικά στις ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους εποπτευόμενους οργανισμούς, ο υπουργός δήλωσε πως ήδη έχουν πάρει περισσότερο από το 50% για φέτος και πως τις τελευταίες ημέρες έγιναν νέες εκταμιεύσεις. Για το ΚΘΒΕ δήλωσε πως πήρε 3 εκατομμύρια ευρώ και δε θα μείνει κανένας απλήρωτος, διευκρινίζοντας πως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Βούρος, δεν κινδυνεύει να συλληφθεί ξανά.
Το κτήριο της Μπουμπουλίνας

«Το κτήριο της Μπουμπουλίνας έχει πουληθεί, και πληρώνουμε 49.100 ευρώ το μήνα για ενοίκιο» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας για τη στέγαση του υπουργείου, ενώ ανέφερε πως ο ενοικιαστής πληρώνει τη συντήρηση και τα ασφάλιστρα. Τέλος, για τη μεταφορά στην Πειραιώς είπε πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να συνυπάρχουν εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και υπηρεσίες.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Στη θεσσαλονίκη το 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σας προσκαλεί στο «6ο Πολιτιστικό Πανόραμα», στη Θεσσαλονίκη, με διεθνείς συμμετοχές, την Παρασκευή 15 …

G-EZ117CQG76