UA-49499200-1

Μυθική αναμέτρηση με ένα «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου»

20.1.2016_Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου»
Το στοίχημα της παράστασης είναι η αναμέτρησή της με δυο μύθους: τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Σε μια απόπειρα να μετουσιώσει τη σκηνική δράση σε εμπειρία για τον θεατή κάθε ηλικίας, παρουσιάζοντας μια ποιητική εκδοχή της ζωής, αλλά και μια ζωντανή εκδοχή της ποίησης, η παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», παρουσιάζεται σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, στο θέατρο Badminton, από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου.

Το στοίχημα της παράστασης είναι η αναμέτρησή της με δυο μύθους: τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Πρόκειται για μια θεατρική παραγωγή, με την οποία ο Θέμης Μουμουλίδης ολοκληρώνει τον κύκλο τριών παραστάσεων – πορτρέτων, που ξεκίνησε το 2012, με το «Μαουτχάουζεν» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Ποιος τη ζωή μου».

Η θάλασσα, τα λιμάνια, οι γυναίκες, η ζωή των ναυτικών, «το ταξίδι για το ταξίδι», ιστορικές αναφορές, μαρτυρίες, αλλά και φανταστικές συναντήσεις σε υποθετικούς χρόνους και χώρους είναι τα βασικά υλικά, που συνθέτουν το σενάριο του Θέμη Μουμουλίδη, το οποίο υπογράφει με τη συμβολή των συνεργατών του: Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου, αποκαλύπτοντας τις συναρπαστικές πλευρές της προσωπικότητας, του έργου και των «ταξιδιών» του Νίκου Καββαδία.

Οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, περασμένα πλέον στο DNA της μουσικής μας μνήμης, εξακολουθούν να αποκαλύπτουν και να φωτίζουν κάθε φορά, τις πολυάριθμες διαστάσεις του ποιητικού έργου του Νίκου Καββαδία, που, όπως ο ίδιος ο συνθέτης πιστεύει, πρόκειται για έναν ποιητή «που μίλησε για την ελευθερία, για την αξία της ανατροπής, για τη δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις».

Η κινηματογραφικής σύλληψης αφήγηση της παράστασης  ζωντανεύει με τις ερμηνείες των Θάνου Mικρούτσικου, Στέλιου Μάινα, Σταύρου Ζαλμά, Ελισάβετ Μουτάφη, Νίκου Αρβανίτη, Μαριάννας Πολυχρονίδη, Μιχάλη Μαρίνου, Ιωάννη Παπαζήση, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου, Κώστα Φαλελάκη, και 40 ακόμη ηθοποιών, χορευτών και μουσικών επί σκηνής. Ανασύρει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο στιγμές από τη ζωή και τη σκέψη του ποιητή. Η πραγματικότητα βυθίζεται στον κόσμο του φανταστικού, καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις διασυνδέσεις, αλλά και τις εκλεκτικές συγγένειες του Καββαδία με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής του.

O σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από οκτώ παράλληλες προβολές, υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης. Ένα εξαιρετικό μουσικό σύνολο επί σκηνής οδηγεί τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Γιάννη Μαθέ, που, ως τραγουδιστές, αλλά και ως δρώντα πρόσωπα, ερμηνεύουν τα κλασικά, αγαπημένα και αειθαλή τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης, σενάριο: Θέμης Μουμουλίδης, με τη συμβολή των Παναγιώτας Πανταζή, Μαρούσκας Παναγιωτοπούλου και Βίκης Παναγιωτοπούλου, σκηνικό –  κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου, μουσική επιμέλεια: Θύμιος Παπαδόπουλος, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος, video: Νίκος Τσιμούρης, βοηθός  σκηνοθέτης: Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου, οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίνος Τζάθας, διεύθυνση παραγωγής: Ματρώνη Φαγά, artwork: Γεωργία Αλεβιζάκη, παραγωγή: 5η Εποχή Τέχνης – Silver Moon.

Πληροφορίες

Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού – Γουδή, τηλ:. 210 8840600.  Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 15 ευρώ, Δ΄ ζώνη: 10 ευρώ, ισχύουν ομαδικά εισιτήρια. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt τηλεφωνικά: 210 8840600 και 11876, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

 

Check Also

Παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για τη «Μονή της Χώρας»

Με ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφέρεται στην πρόσφατη μετατροπή …

G-EZ117CQG76