UA-49499200-1

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: «Πρέπει να δρούμε ως παντοτινοί…»

17.9.2015_Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
H αν. υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα έκανε αναφορά σε όσα δρομολόγησε και οραματίστηκε το χρονικό διάστημα της θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Πρέπει να δρούμε ως παντοτινοί και ας είμαστε προσωρινοί», ανέφερε η αν. υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, στην εισαγωγή της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου, στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

«Εργαστήκαμε για αυτούς που θα έρθουν μετά από μας… σημασία έχει να γίνονται πράγματα και όχι ποιος είναι ο νονός τους», ανέφερε – μεταξύ άλλων – η υπουργός, η οποία ευχαρίστησε τους συνεργάτες της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «είναι άνθρωποι που δεν κοιτάνε τα ρολόγια τους περιμένοντας την ώρα για να φύγουν, κάτι το οποίο έζησα από κοντά».

Δρομολογήσαμε και οραματιστήκαμε
Στη συνέχεια η αν. υπουργός έκανε αναφορά σε όσα  δρομολόγησε και οραματίστηκε το χρονικό διάστημα της θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού.
«Γνωρίζω πως υπάρχουν αριστουργήματα τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες και μπορεί να μη δουν ποτέ το φως. Ξεκινήσαμε διαδικασίες για την αξιοποίηση αυτών, με σκοπό την προβολή τους, όπως κάνουν μεγάλα Μουσεία του εξωτερικού.
Θα δημιουργήσουμε έναν κατάλογο που θα είναι ο προπομπός, ο οποίος θα αναφέρει τιμές για δανεισμό, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σ’ ένα ταμείο με αποκλειστικό σκοπό την στήριξη των Μουσείων», είπε η κα Πλάκα.

Εκθέσεις
Μια σειρά από πέντε εκθέσεις – οι οποίες έχουν αποφασιστεί – που θα παρουσιάζουν ευρήματα απ’ όλη την Ελλάδα, προανήγγειλε η αν. υπουργός αναφέροντας πως δύο Ιδρύματα είναι διατεθειμένα να δώσουν 30.000 ευρώ για κάθε κατάλογο.
Πρόκειται για τις εκθέσεις:  «Ταξιδευτές της θάλασσας», «Το ελληνικό Ευ αγωνίζεσθαι», «Το κάλλος στην αρχαιότητα», «Ελληνική Δημοκρατία» και «Ελληνικό Πανόραμα». Η κα Πλάκα ανέφερε πως αρχικά είχε προτείνει και μια έκθεση με θέμα τον Έρωτα αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε με το φόβο της λογοκρισίας.

Ολυμπιακό Πάρκο
«Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, τον κ. Νικόλαο Κιάο,  ο οποίος ήταν θετικός  στην πρόταση να το κηρύξουμε Μνημείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής. Είναι ένα σύνολο το οποίο αξίζει να προστατέψουμε ενώ αξίζει να φιλοξενήσει και ήπιες εμπορικές δραστηριότητες. Έχω στείλει μέχρι στιγμής έξι υπομνήματα για να μετονομαστεί το ΟΑΚΑ σε Ολυμπιακό Πάρκο, μια ονομασία που σας καλώ να χρησιμοποιούμε από δω και στο εξής», είπε η κα Πλάκα.

Επίσης, η αν. υπουργός ανέφερε πως θα προτείνει να κηρυχθεί  Μνημείο η γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου, η καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 και συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα πάνω με το υπόλοιπο της Ευρώπης.
Αφού έγινε αναφορά στην έγκριση των μελετών για την εξασφάλιση των πρανών, την αποστράγγιση των υδάτων, τη συντήρηση επιχρισμάτων, αλλά και των τριών δαπέδων του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, με την συνδρομή της γενικής γραμματέως του υπουργείου, Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η αν. υπουργός μίλησε για τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κάποιες δράσεις που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος, όπως η οδός  Τοσίτσα – από τη Μπουμπουλίνας έως την Πατησίων – ένας πλατύς πεζόδρομος, με δέντρα αριστερά και δεξιά και μια μεγάλη νησίδα πρασίνου στη μέση. Από τη μια του πλευρά το κτήριο του Πολυτεχνείου, από την άλλη η είσοδος του Επιγραφικού Μουσείου και ένα «μονοπάτι» που οδηγεί στον περίβολο και την είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού. Ένα σημείο της πόλης το οποίο θα μπορούσε να γίνει πάρκο Πολιτισμού για όλους τους Αθηναίους.
Αναφορά έγινε και στην άθλια εικόνα που παρουσιάζει το ιστορικό κτήριο που στεγάζει τους κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, για τα έργα που εντάσσονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο  Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η αν. υπουργός ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσουν όσα είναι στο τρέχον πρόγραμμα. Καθυστέρηση στην απόδοση πρόκυψε λόγω Μνημονίου και Capital Controls, ενώ δυσκολία στο να κλείσουν αντιμετωπίζουν όσα είναι με εργολαβία.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Check Also

Παρέμβαση του Σεβ. Μητροπολίτη μας για τη «Μονή της Χώρας»

Με ανακοίνωσή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αναφέρεται στην πρόσφατη μετατροπή …

G-EZ117CQG76