UA-49499200-1

Λ. Γρηγοράκος: «Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα πυρόπληκτη περιοχή και μην κωλυσιεργείτε αδικαιολόγητα!»

4.1.2015_Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας ΓρηγοράκοςΤην Τετάρτη 26.08.2015, ο βουλευτής Λακωνίας και Γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ, απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία διατυπώνει την έντονη διαμαρτυρία του και απαιτεί την άμεση κινητοποίηση της Πολιτείας για την καταβολή αποζημιώσεων στους κατοίκους των Βατίκων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου.

Παράλληλα, αξιώνει εμφατικά να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή πριν από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Γρηγοράκου έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή με την ελπίδα ότι δεν απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων, αν και τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου συνηγορούν σε αυτό που απεύχομαι.

Με έκπληξη ενημερώθηκα από το Δήμαρχο Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τρειχίλη, για το περιεχόμενο της επιστολής που έλαβε από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Τάσο Μαυρόπουλο (αρ. Πρωτοκόλλου 2774). Είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών (αρ. Πρωτοκόλλου 14674), αλλά και συνεχή τηλεφωνήματα άκαρπης αναζήτησης του Γενικού Γραμματέα επί 35 ημέρες. Με θλίψη διαπιστώνω ότι, έως την ώρα που γράφεται η παρούσα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για την πυρόπληκτη περιοχή των Βατίκων, δεν έχει χορηγήσει αποζημιώσεις και δεν έχει προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά μέτρα, μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νομό Λακωνίας στις 17/07/2015. Αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του φθινοπώρου, οπότε αναμένονται και οι πρώτες βροχές. Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί ένας ολόκληρος νομός και εγώ προσωπικά, οι εμπλεκόμενοι φορείς κωλυσιεργούν συστηματικά -ελπίζω όχι και εσκεμμένα- και αφήνουν τους Λάκωνες στο έλεος της τύχης τους. Όσοι ενδιαφερόμαστε για τα Βάτικα, απαιτούμε να ξεπεραστούν άμεσα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να σταματήσουν οι συσκέψεις χωρίς αντίκρυσμα. Οι ενέργειες των Υπουργείων σας είναι ανακόλουθες με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Με την υπ΄ αριθμ. 436/21.07.2015 επίκαιρη ερώτηση μου προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών μετέφερα, ως όφειλα, τα αιτήματα κατοίκων και φορέων της Νεάπολης Λακωνίας και εξέφρασα την αγωνία μου για την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση της περιουσίας των πυροπαθών. Παράλληλα, τόνισα στον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος προσήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στην ερώτηση μου, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο πλημμυρών.

Ο κύριος Κατρούγκαλος μου απάντησε ότι η αρμοδιότητα είναι κατακερματισμένη σε έξι Υπουργεία, αλλά ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η άμεση καταβολή επιδόματος για τις πρώτες ανάγκες, ποσού 586 Ευρώ κατ΄ άτομο -με πρόσθετη ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες- καθώς και οικονομική ενίσχυση έως 5.869 Ευρώ για την αντικατάσταση οικοσκευής.

Με διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία με τους φορείς και τους βουλευτές του νομού, ώστε να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ανακουφιστούν το ταχύτερο δυνατό οι πολίτες.

Τις πταίει για την προκλητική έλλειψη μέριμνας; Σας καλώ να αφήσετε κατά μέρος τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς που πλήττουν την παράταξη σας σε βάρος της χώρας και να ολοκληρώσετε επί τέλους τις καλοκαιρινές διακοπές, που φαίνεται να σας απασχολούν περισσότερο από μία ταλαιπωρημένη περιοχή και να αντιληφθείτε ότι η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ταχύτητα.

Εάν δε ληφθούν μέτρα στήριξης των κατοίκων και της περιοχής αμέσως, σας καθιστώ υπεύθυνους πολιτικά, νομικά και ποινικά για ό,τι συμβεί όταν σημειωθούν οι πρώτες βροχές. Κηρύξτε τώρα τα Βάτικα πυρόπληκτη περιοχή και μην κωλυσιεργείτε αδικαιολόγητα!».

Check Also

Ελάτε να υποδεχθούμε την Άνοιξη στο Κάστρο Μονεμβασίας

Ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μονεμβασίας, …

G-EZ117CQG76